Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На проширеном колегију министра, стање безбједности у Републици Српској оцијењено као „Задовољавајуће“

| Бања Лука | Понедељак, 25. јануар 2021.

Стање безбједности на подручју Републике Српске у прошлој години може се оцијенити задовољавајућим, јер упркос додатном ангожавању полиције које је донијело ванредно стање/ванредна ситуација, биљежимо пад криминалитета за 5,3 % поручио је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач. Он је истакао да је повећана укупна расвјетљеност кривичних дјела и кривичних дјела по непознатом извршиоцу, као и да је МУП Српске успешно реализовао све закључке Републичког штаба за ванредне ситуације.

На конференцији за новинаре која је одржана током Проширеног колегија министра унутрашњих послова, министар Лукач је појаснио да је у Српској прошле године евидентирано 7.211 кривичних дјела, те да је број кривичних дјела смањен добрим радом полиције, али и због специфичности које су проузроковане пандемијом вируса корона.

Он је истакао да је у прошлој години повећан проценат расвијетљености кривичних дјела и да је у свим областима криминалитета забиљежена стопа смањења.

Министар Лукач је оцијенио да су припадници МУП-а Српске прошле године успјешно извршили постављене задатке у борби против пандемије вируса корона.

Наши припадници су имали додатни ангажман, а један од њих је био и спровођење полицијског часа. Успјешно су одговорили свим задацима, иако смо имали прилично велики број припадника који су били заражени вирусом корона, подсјетио је министар Лукач.

Говорећи о безбједности у саобраћају у прошлој години, министар Лукач је навео да је било 9.070 саобраћајних незгода, што је мање за 11,1 одсто у односу на 2019, као и да је у саобраћајним незгодама погинуло 101 лице.

Према његовим ријечима, то је најмањи број погинулих лица у току једне године.

На мањи број саобраћајних незгода утицао је добар рад полиције, али и техничке могућности које имамо, јер су у 43 локалне заједнице постављене или ће бити постављене сигурносне камере, свака полицијска управа има пресретаче, али и савремене радарске системе", навео је министар Лукач и подсјетио да ће у Бањалуци бити постављено више од 300 сигурносних камера, а све у циљу унапређења безбједности.

Он је нагласио да ће у згради МУП-а бити отворен савремени центар у коме ће се документовати све што се ради на терену и позвао возаче да поштују саобраћајне прописе, али и да возила региструју на вријеме како би избјегли плаћање казни.

Према његовим ријечима, возачима који буду имали велики број казни које не плаћају биће одузимана возила.

Министар Лукач је навео да МУП Српске школује млади кадар, јер је подмлађивање полиције стратешки пројекат.

Сада нам ратна генерација полицајаца одлази у пензију и зато морамо да подмлађујемо кадар. Ове године имамо 350 кадета на Полицијској академији, а укупно ћемо имати одшколованих 1.450 полицајаца од којих је 1.100 у систему рада. Имаћемо и нови објекат полицијске академије чија градња би требало да буде завршена до краја ове године, рекао је министар Лукач.