Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

Пјешаци будите видљиви у условима смањене видљивости, носите свјетлоодбојни прслук!

| Бијељина | Сриједа, 10. фебруар 2021.

Зимски период карактеристичан  је по већем броју саобраћајних незгода са пјешацима и бициклистима, а нарочито у условима смањене видљивости  у периоду након 16,00 часова.

Највећи број саобраћајних незгода са овим категоријама регистрован је као посљедица непрописног кретања пјешака, кретање коловозом под дејством алкохола, као и кретање пјешака коловозом  у и ван насељеног мјеста без свјетлоодбојног прслука.

Као би утицали да се смањи црна статистика, апелујемо на пјешаке и бициклисте да користе свјетлоодбојни прслук који у значајној мери  помаже да пјешак буде уочен од стране возача.  Зимски период карактеристичан  je и по томе што већи број наших  суграђана носи тамну одјећу (јакне и капе) што умногоме отежава њихову видљивост,посебно у улицама и мјестима који нису освијетљени.

Из тих разлога, апелујемо како на пјешаке тако и на бициклисте, као рањиве категорије учесника у саобраћају да  у условима смањене видљивости, а нарочито у периоду након 16,00 часова користе свјетлоодбојни прслук, да у ненасељеном мјесту користе лијеву ивицу пута, да коловоз прелазе искључиво на обиљеженом пјешачком прелазу, као и да се не крећу коловозом уколико су под дејством алкохола.

 

Не дозволите да постанете дио црне статистике!  Ако сте пјешак носите одјећу која на себи има флуоресцентне и свијетле дјелове као би били уочени од стране возача као учесника у саобраћају.