Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

Десета сједница Координационог тијела за праћење кретања илегалних миграната преко територијеРепублике Српске

| Бања Лука | Уторак, 16. фебруар 2021.

Координациoно тијелo за праћење кретања илегалних миграната преко територије Републике Српске данас је одржало шесту сједницу, којом је предсједавао директор полиције Републике Српске Синиша Кострешевић. На сједници је анализирано стање илегалних миграција и донесени сљедећи закључци:

1. И даље интензивирати присуство и рад полицијских службеника на терену, нарочито на мјестима гдје се илегални мигранти најчешће крећу и окупљају, те наставити предузимати све законом прописане мјере и радње у циљу заштите личне и имовинске безбједности свих грађана и очувања повољног стања безбједности уз поштовање принципа хуманости.

2. У складу са потписаним споразумом Полиција Републике Српске ће наставити пружати помоћ Граничној полицији БиХ у заштити источне границе од уласка илегалних миграната.

3. И у наредном периоду интензивно радити на сузбијању, спречавању и откривању кривичних дјела „Kријумчарење лица“ заједно са Тужилаштвом БиХ, Граничном полицијом БиХ, СИПА-ом и Службом за послове са странцима БиХ.

4. Форуми за безбједност у локалним заједницама ће на својим годишњим састанцима извршити анализу стања илегалних миграција на свом подручју и предложити мјере и активности за спречавање илегалних миграција.

5. Координационо тијело за праћење кретања илегалних миграната преко територије Републике Српске ће наставити са реализацијом претходних закључака чије провођење захтјева континуитет.

Сједници су присуствовали представници Управе за борбу против тероризма и екстремизма, Управе полиције, ПУ Бања Лука, ПУ Приједор, ПУ Градишка, ПУ Зворник, Републичког секретаријата за расељена лица и миграције, Министарства управе и локалне самоуправе, Републичке управе цивилне заштите, Савеза општина и градова Републике Српске и Црвеног крста Републике Српске.

Подсјећамо да су у 2020. години, полицијски службеници на територији Републике Српске пронашли и евидентирали укупно 17.044 лица – миграната, што је за 247,6% више у односу на 2019. годину када су пронађена и евидентирана 4.903 мигранта, који су илегално прешли границу БиХ. 

У посматраном периоду МУП Републике Српске је поднио 16 извјештаја Тужилаштву БиХ због почињених 16 КД Кријумчарење лица (члан 189. КЗ БиХ) и једног КД Организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела кријумчарење миграната (члан 189.а КЗ БиХ) против 29 лица (од којих је један мигрант), а која су превозила 160 мигранта. 

Такође, у овом периоду припадници овог Министарства су учествовали у реализацији SELEC-ове оперативне акције „Номад 2020“ у вези са кријумчарењем илегалних миграната, чији је циљ био заштита границе и превенција кршења људских права и слобода. На подручју ПУ Приједор реализована је оперативна акција „Египат“ са циљем спречавања кријумчарења миграната на подручју Козарске Дубице. Као резултат акције, Тужилаштву БиХ су поднесена три извјештаја против пет лица, због основа сумње да су починили три КД Кријумчарење људи на штету 24 мигранта.

У новембру 2020. године, мигрант из Ирана је пријавио ПУ Бања Лука догађај за који се тужилац изјаснио да се ради о КД „Злоупотреба службеног положаја или овлашћења“.

У 2020. години на територији Републике Српске, мигранати су извршили 12 КД:

- 2 КД Тешка крађа на подручју ПУ Добој,

- 1 КД Противзаконито усељење – ПУ Добој,

- 1 КД Нарушавање неповредивости стана на подручју ПУ Бања Лука

- 1 КД Напад на службено лице у вршењу службене дужности – ПУ Бања Лука,

- 1 КД Крађа – ПУ Требиње

- 1 КД Спречавање службеног лица у вршењу службене дужности – ПУ Требиње,

- 1 КД Организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела кријумчарење миграната а у вези са КД Кријумчарење људи – ПУ Приједор,

- 2 КД Оштећење и одузимање туђе ствари – ПУ Градишка,

- 1 КД Тјелесна повреда – ПУ Градишка и

- 1 КД Крађа у покушају – ПУ Источно Сарајево.

За наведена кривична дјела Тужилаштву БиХ је поднесено 10 извјештаја против 18 починилаца – миграната.

            У јануару 2021. године, полицијски службеници су на територији Републике Српске пронашли и евидентирали укупно 150 лица – миграната, што је за 9,5% више у односу на исти мјесец 2020. године када је пронађено и евидентирано 137 миграната, који су илегално прешли границу БиХ.

Такође, у јануару 2021. године није било КД на штету миграната и нису евидентирана КД која су извршили мигранти.