Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У јануару 2021. године 60% мање имовинских кривичних дјела него у јануару 2020. године

| Требиње | Понедељак, 22. фебруар 2021.

Полицијска управа Требиње је 22. фебруара 2021. године, одржала конференцију за медије на којој су представљени резултати рада у мјесецу јануару 2021. године са упоредним показатељима из јануара 2020. године. Резултате су представили начелник Полицијске управе Синиша Лакета, начелник Сектора полиције Петар Козјак и начелник Сектора криминалистичке полиције Велибор Вукоје.

Начелник Лакета је истакао: „Ове године, јануар је, можемо рећи био миран што се тиче празника, томе је наравно највише допринјела одговорност грађана, али и привредних субјеката који су поштовали епидемилошке мјере које су на снази. Евидентирано је смањење у броју нарушавања јавног реда и мира и броју саобраћајних незгода док је број кривичних дјела повећан за пет кривичних дјела у односу на јануар 2020. године. Од евидентираних кривичних дјела истакао бих кривично дјело „Недозвољена трговина“ што је открила и документовала Полицијска станица Билећа гдје је одузето око 59.000 паклица цигарета и истакао бих да су у јануару 2020. године евидентирана два кривична дјела „Крађа“ и три кривична дјела „Тешка крађа“, а којих није било евидентираних у јануару 2021. године, укупно смањење у броју евидентираних имовинских кривичних дјела је 60%.“

Начелник Сектора полиције је кратко представио рад униформисане полиције у мјесецу јануару и додао: „У јануару 2021. године, евидентирано је за 12% мање случајева нарушавања јавног реда и мира. Евидентирана су 22 случајa нарушавања јавног реда и мира за која je пријављен 31 починилаца. Евидентирано је 35 прекршаја. У извјештајном периоду евидентирано је 26 саобраћајних незгода од којих је осам са лакше повријеђеним лицима и 18 са материјалном штетом. Ни у овом ни у упоредном периоду нису евидентиране СН са погинулим или тешко повријеђеним лицима. Евидентирана су три кривична дјела „Угрожавање јавног саобраћаја“.

У наставку конференције резултате о раду полицијских службеника на откривању и документовању кривичних дјела представио је начелник Вукоје: „ПУ Требиње је, у јануару 2021. године, евидентирала 24 кривична дјела, што је више за пет у односу на упоредни период. Од укупног броја кривичних дјела на општи криминалитет се односи 18 дјела, на привредни криминалитет три и на безбједност јавног саобраћаја три кривична дјела. Од укупног броја кривичних дјела по познатом учиниоцу евидентирана су 22 (+69,2%) док су по непознатом евидентирана два кривична дјела (-66,7%). Надлежним тужилаштвима поднесена су 23 Извјештаја против 30 лица.

Као „свјеж чин“ евидентирано је шест кривичних дјела (+200%) за којa је пријављено девет лица (+350%)“.