Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

Одговорним понашањем спријечимо пожаре!

| Приједор | Уторак, 23. фебруар 2021.

Полицијска управа Приједор апелује на грађане да спаљивање корова и другог горивог материјала, приликом уређења имања и припремања пољопривредних парцела, обављају само за вријеме повољних временских услова и на површинама које могу контролисати.

Законом о заштити од пожара забрањено је паљење корова и другог пољопривредних отпада без претходног обавјештења Ватрогасно - спасилачких јединица, а прописана је и обавеза предузимања свих неопходних радњи с циљем спречавања ширења ватре. Новчане казне предвиђене овим Законом су од 100 КМ до 1.000 КМ за прекршај који почине физичка лица дјелујући супротно прописаним законским одредбама.

Спаљивање корова и остављање неугашене ватре без надзора при уређењу пољопривредних имања чести су узроци пожара. Имајући у виду да је почетак сезоне прољећног крчења и уређења пољопривредног земљишта, посебну опасност представља неконтролисано спаљивање горивог материјала у близини шумских комплекса и засада. Неконтролисани пожари могу да доведу до угрожавања људских живота и имовине у већем обиму.

Полицијска управа Приједор апелује на све грађане на одговорно понашање приликом паљења ватре на отвореном простору, да након спаљивања угасе остатке несагорене материје, како би се спријечило њихово разношење вјетром и појава ширења пожара.

У случају неконтролисаног ширења ватре потребно је одмах обавјестити ватрогасце на број 123 или полицију на број 122.