Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Одговорним понашањем спријечимо пожаре!

| Мркоњић Град | Четвртак, 25. фебруар 2021.

Полицијска управа Мркоњић Град позива грађане да спаљивање корова и другог горивог материјала, приликом уређења имања, обављају само за вријеме повољних временских услова и на површинама које могу контролисати.

Неконтролисано спаљивање корова и остављање неугашене ватре без надзора при уређењу пољопривредних имања чести су узроци пожара, а с обзиром да у наредном периоду предстоји прољећно крчење и уређење пољопривредног земљишта, посебну опасност представља неконтролисано спаљивање горивог материјала у близини шумских комплекса и засада.

У случају неконтролисаног ширења ватре потребно је одмах о томе обавијестити ватрогасце на број 123, полицију на број 122 или Центар за обавјештавање на број 112.

Током 2020. године на подручју Полицијске управе Мркоњић Град евидентирана су 33 пожара, од чега 26 шумских пожара.

Законом о заштити од пожара који је ступио на снагу у новембру 2019. године као једна од обавезних мјера заштите пожара (члан 18, тачка 10.) забрањено је паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи с циљем спречавања ширења ватре.

Овим Законом дефинисана је новчана казна од 100 КМ до 1.000 КМ за прекршај физичког лица које пали коров и други пољопривредни отпад, без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и не предузме све неопходне радње у циљу спречавања ширења ватре.

            Полицијска управа Мркоњић Град ће у оквиру својих овлашћења предузимати законом прописане мјере против лица која су изазвала пожаре и тиме угрозили животе и здравље људи и причинили материјалну штету.