Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Одговорним поступањем спријечимо пожаре

| Требиње | Сриједа, 03. март 2021.

Полицијска управа Требиње апелује на све грађане да приликом паљења ватре на отвореном да узму у обзир временске прилике, такође, да обрате пажњу на све друге околности које могу утицати на неконтролиснао ширење ватре и да ватру ни у ком тренутку не остављају без надзора.

Закон о заштити од пожара из новембра 2019. године, као једну од мјера заштите од пожара забрањује паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештења ватрогасно-спасилачке јединице. Такође, исти закон прописује и новчане казне од 100 до 1.000КМ за она физичка лица која пале коров и други пољопривредни отпад без обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице, као и уколико не предузме све потребне мјере и радње с циљем спречавања ширења ватре.

Пошто се у наредном периоду очекује интезивно чишћење пољопривредних парцела Полицијска управа Требиње апелује на све власнике као и друга лица која учествују у паљењу ватре да обавијесте најближу ватрогасну јединицу, да ватру не остављају без надзора, да прије него што напусте парцелу провјере да ли је ватра угашена.

Они који не предузму мјере предострожности приликом паљења ватре, те изазову материјалну штету Полицијска управа Требиње ће санкционисати у складу са важећим законским прописима.