Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Апел грађанима - опрез приликом паљења ватре и уређења имања

| Источно Сарајево | Четвртак, 04. март 2021.

Полицијска управа Источно Сарајево апелује на грађане да спаљивање корова и другог горивог материјала приликом уређења својих имања, чине на одговоран начин и на површинама које могу контролисати, како би спријечили неконтролисано ширење ватре која би могла угрозити имовину, али и људски живот.

Посебну опасност представља неконтролисано спаљивање горивог материјала у близини шумских комплекса и засада усљед чега може доћи до шумског пожара или прожара на отвореном простору који могу проузроковати велику материјалну штету.

Приликом спаљивања корова и другог горивог материјала потребно је угасити остатке несагорене материје како би се спријечило њихово разношење вјетром и појава неконтролисаног горења и пожара.

У случају неконтролисаног ширења ватре потребно је да грађани одмах обавијесте надлежну Ватрогасну јединицу на број 123 или најближу Полицијску станицу на број 122.

Законом је предвиђена новчана казна у износу од 100 до 1.000 КМ за прекршај физичког лица, које пали коров или други пољопривредни отпад без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и за лице које не предузме све неопходне мјере и радње на спречавању ширења ватре.

Полицијска управа Источно Сарајево ће предузети све законске мјере против свих лица за која се утврди да су изазвала пожар и тиме угрозила животе и здравље људи или причинила материјалну штету.