Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

Повољно стање безбједности на подручју ПУ Зворник

| Бања Лука | Уторак, 16. март 2021.

У Полицијској управи Зворник, 16.03.2021. године, одржана је редовна конференција за новинаре на којој су начелник Управе Александар Васиљевић, начелник Сектора полиције Дражан Еркић и начелник Одјељења за општи криминалитет Српко Милошевић, презентовали резултате рада за мјесец фебруар текуће године.

Начелник Управе Александар Васиљевић, истакао је да је стање безбједности на подручју Полицијске управе Зворник стабилно и задовољавајуће, напомињући да у извјештајном периоду није било евидентираних тежих кривичних дјела нити догађаја који би изазвали већу узнемиреност грађана на подручју ПУ Зворник. Такође, припадници ПУ Зворник су у фебруару спровели низ акција републичког, регионалног и локалног карактера као и учествовали у обезбјеђењу штићених личности и јавних скупова који су протекли у миру и без нежељених посљедица.

У области криминалитета, начелник Одјељења за општи криминалитет Српко Милошевић, истакао је да су у фебруару текуће године на подручју ПУ Зворник евидентирана 43 кривична дјела. Број кривичних дјела општег криминалитета је 37, од којих су ријешена 33 кривична дјела или 86,8%, док је од 17 кривичних дјела по непознатом извршиоцу расвијетљено 13 дјела или 72,22%. Укупан број пријављених лица је 43, од чега је 10 повратника, док малољетника није било.

У области привредног криминалитета, у току фебруара 2021. године евидентирана су четири кривична дјела из ове области, док у истом периоду прошле године није било евидентираних дјела из области привредног криминалитета.

У току фебруара 2021. године, није било евидентираних малољетних починилаца кривичних дјела.

Начелник Сектора полиције Дражан Еркић, истакао је да је стање у области јавног реда и мира задовољавајуће, имајући у виду да је у току мјесеца фебруара 2021. године евидентирано 36 прекршаја јавног реда и мира, што је за 2,7% мање у односу на упоредни период. У тим нарушавањима учествовала су три повратника, док малољетника није било. Није било нарушавања јавног реда и мира у већем обиму ( пет и више лица).

Начелник Еркић је додао да су у мјесецу фебруару 2021. године евидентиране 43 саобраћајне незгоде, што је за 4,4% мање у односу на упоредни период. У тим незгодама је 15 лица настрадало, што је за 6,3% мање у односу на фебруар прошле године. Није било смртно страдалих лица, два лица су задобила тешке тјелесне повреде, док је 13 лица лакше повријеђено.

Из саобраћаја је искључено 21 возило и 83 возача, од чега је 61 возач искључен због вожње под утицајем алкохола.

Начелник Еркић је апеловао на грађане да поштују саобраћајне прописе, да не паркирају своја возила на забрањеним мјестима, а полицијски службеници ће појачати своје присуство и контролу у саобраћају, са акцентом на непрописно паркирање возила, нарочито у зонама школа и у близини пјешачких прелаза.

Начелник Управе Васиљевић је још једном апеловао на све грађане да током обављања прољетних радова на крчењу земљишта и уређењу имања, не пале ватру на недозвољеним мјестима и не врше спаљивање остатка житарица и спаљивање дрвеног отпада унутар или у близини шумских комплекса и засада, гдје усљед неконтролисане ватре може доћи до шумског пожара и пожара на отвореном простору, који могу угрозити људске животе и имовину грађана, као и да прије паљења о томе обавијесте надлежне ватрогасно-спасилачке јединице.