Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

На подручју Полицијске управе Источно Сарајево у протеклом мјесецу стање безбједности задовољавајуће

| Источно Сарајево | Уторак, 23. март 2021.

У Полицијској управи Источно Сарајево данас је одржана редовна конференција за новинаре, на којој су од стране руководства Управе презентовани резултати рада за фебруар текуће године.

Начелник ПУ Источно Сарајево Бранимир Шеховац оцијенио је стање безбједности на подручју Управе као задовољавајуће и у области криминалитета, јавног реда и мира, тако и у области саобраћаја. Кривична дјела са већим степеном друштвене опасности нису регистрована, као ни тежа кривична дјела. Ресвијетљеност кривичних дјела по непознатом починиоцу износи 66%, док је укупна расвијетљеност кривичних дјела 88%.

Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму које би изазвало осјећај узнемирености грађана није било,тако да је стање и из ове области задовољавајуће. У области безбједности саобраћаја забиљежене су двије незгоде са погинулим лицима, а укупан број незгода смањен је за 8,3%.

Евидентирана су два кривична дјела Непоступање по здравственим прописима у вријеме епидемије, за која су достављена два извјештаја Окружном јавном тужилаштву, против два лица.

Начелник Шеховац истиче добру сарадња са судовима, Окружним јавним тужилаштвом, републичким и општинским инспекцијским органима, Комуналном полицијом, посебно у вријеме трајања појачаних мјера у спречавању ширења корона вируса.

Полицијски службеници у сарадњи са инпекцијским органима и комуналном полицијом су константно на терену и спроводе све мјере које је прописао Републички штаб за ванредне ситуације Републике Српске.

На подручју које оперативно покрива ПУ Источно Сарајево, у протеклом мјесецу регистровано је 40 кривичних дјела, поднесено 33 извјештаја о почињеном кривичном дјелу надлежном тужилаштву, против 38 лица, од којих је седам повратника у извршењу кривичних дјела, навео је начелник Сектора криминалистичке полиције Александар Зековић.

Зековић истиче да је од укупног броја кривичних дјела, 31 дјело из области општег криминалитета, 4 привредног криминалитета и једно кривично дјело у вези са злоупотребом опојних дрога и четири кривична дјела из области безбједности јавног саобраћаја.

Евидентирано је 4 кривичниа дјела из области привредног криминалитета, поднесена два извјештаја тужилаштву, против 3 лица. Укупна материјална штета причињена наведеним дјелима износи 30.209 КМ, док је износ противправне имовинске користи 192.533КМ.

Из области неовлашћене производње и промета опојне дроге обрађено је 18 предмета, једно кривично дјело, поднесена су два захтјева за покретање прекршајног поступка из ове области и издато 15 прекршајних налога.

У протеклој године на подручју ПУ Источно Сарајево евидентирано је 29 нарушавања јавног реда и мира и 31 прекршај из ове области, против 41 лица, за која су поднесена три захтјева за покретање прекршајног поступка и издато 26 прекршајних налога, наводи начелник Сектора полиције Милан Чворо.

Догодило се 55 саобраћајних незгода од којих су двије незгоде са погинулим лицима, двије незгоде са теже повријеђеним лицима, шест  са лакшим повредама лица и 45 незгода са материјалном штетом.

Регистровано 2.508 прекршаја из области саобраћаја, док је из саобраћаја искључено 120 возача и 13 возила.

Полицијски службеници ПУ Источно Сарајево, од почетка године до данас, привремено су одузели 11 путничких аутомобила од вишеструких повратника у чињењу прекршаја из области безбједности саобраћаја, до окончања судског поступка, истако је начелник Сектора полиције.