Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Висок степен расвијетљености кривичних дјела

| Мркоњић Град | Сриједа, 24. март 2021.

У Полицијској управи Мркоњић Град, данас 24.03.2021. године, одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец фебруар 2021. године. Конференцији су присуствовали замјеник начелника Управе Бранислав Караулац, начелник Oдјељења полиције Горан Рољић и начелник Одјељења криминалистичке полиције Војислав Томић.

Замјеник начелника Управе је истакао да је у фебруару мјесецу 2021. године стање безбједности на подручју Полицијске управе Мркоњић Град било задовољавајуће, Од тежих кривичних дјела чије извршење је изазвало интересовање грађана евидентирано је једно кривично дјело „Убиство“ у вези са „Покушајем“, приликом овог кривичног дјела није било повријеђених лица. Брзом интервенцијом полицијских служника ово кривично дјело је расвијетљено, а починиоц процесуиран.

У фебруару мјесецу 2021. године на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Мркоњић Град евидентирана су 4 мигранта, те полицијски службеници предузимају низ превентивних и оперативних мјера и радњи како би се ова појава држала под контролом.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције Војислав Томић је констатовао да је у посматраном периоду евидентирано 15(21) кривичних дјела, што је мање за 6 или 28,6% у односу на упоредни период. Од укупног броја евидентираних кривичних дјела 14 је из области општег криминалитета и 1 из области безбједности саобраћаја. За овај период карактeреистичан је висок коефицијент расвијетљености свих кривичних дјела, као и кривичних дјела по непознатом извршиоцу и износи 100%.

Начелник Одјељења полиције Горан Рољић је навео да је у фебруару мјесецу 2021. године евидентирано 6(12) случајева нарушавања јавног реда и мира, мање за 50% у односу на упоредни период. Приликом нарушавања јавног реда и мира евидентирано је 6(13) прекршаја, што је у паду за 53,8%.

Што се тиче безбједности саобраћаја, Рољић је истакао да je евидентиранo 12(20) саобраћајних незгодa, што је у паду за 40% у односу на упоредни период. У саобраћајним незгодама евидентирана су 4(8) настрадала лица, од чега је једно лице смртно страдало и 3 лица су задобила лакше тјелесне повреде, док није било евидентираних теже повријеђених лица.

Захваљујући константним активностима полицијских службеника, из саобраћаја су искључена 133 возача, од чега највише због вожње под утицајем алкохола 111 возача. Такође, из саобраћаја је искључено 45 возила.

Рољић је истакао да је током фебруара мјесеца 2021. године у складу са Законом о прекршајима Републике Српске извршено привремено одузимање 8 возила од вишеструких повратника у вршењу прекршаја из области безбједности саобраћаја, те ће се и у наредном периоду наставити са овим активностима.

На крају конференције, замјеник начелника Караулац је упознао присутне да је расписан конкурс за упис нових 300 кадета на Полицијску академију, као и за пријем у Специјалну антитерористичку јединицу Министарства унутрашњих послова Републике Српске, те да се сви заинтересовани кандидати који испуњавају услове могу у законском року пријавити на исти.