Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

У мјесецу фебруару за 51% мање евидентирано кривичих дјела против имовине

| Бијељина | Четвртак, 25. март 2021.

У просторијама Полицијске управе Бијељина одржана је данас, редовна конференција о резултатима рада за мејсец фебруар 2021. године. На конференцији је речено, да је у мјесецу иза нас евидентирано укупно 70 кривичних дјела, што је за око 25% мање у односу на упоредни период прошле године. Надлежним тужилаштвима су поднесена 54 извјештаја против 81 лица.

Евидентирано је 50 кривичних дјела општег криминалитета, 4 дјела из области злоупотребе опојних дрога, 14 из области привредног криминалитета и два дјела из области безбједности саобраћаја.

Коефицијент укупне расвјетљености кривичних дјела у мјесецу фебруару износи 80 %.

Посебно би нагласили, да је у мјесецу фебруару 2021.године евидентирано за 51% мање кривичних дјела против имовине.

Надаље, пријављен је један малољетник, док је у упореном периоду било осам. Такође, за око 39% евидентирано је више случајева насиља у породици.

Евидентирано је 35 случајева нарушавања јавног реда и мира у којима су 42 лица починила 47 прекршаја. За око 25% више је нарушавања јавног реда и мира у односу на упорени период, али је неопходно истаћи да је на то утицала појава вируса Ковид 19“.

Током мјесеца фебруара мјесецу иза нас забиљежене су 84 саобраћајне незгоде, у којима су два лица изгубила живот, 8 лица је тешко повређено, а 21 лакше.

Полицијски службеници спроводе континуиране активности на унапређењу стања безбједности саобраћаја кроз појачану контролу учесника у саобраћају, континуираном превенцијом, спровођењем конкретних, циљаних и ефикасних репресивних ативности, те планским дјеловањем на узроке, а не на последице саобраћајних незгода.

Полицијска управа Бијељина апелује на грађане да током обављања прољетних радова на крчењу земљишта и уређењу имања, не пале ватру на недозвољеним мјестима гдје усљед неконтролисане ватре може доћи до шумског пожара и пожара на отвореном простору, који могу угрозити људске животе и имовину грађана.

Законом о заштити од пожара који је ступио на снагу у новембру 2019. године, (члан 18, тачка 10.) забрањено паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи с циљем спречавања ширења ватре.

Позивамо грађане да приликом уочавања пожара или у случају неконтролисаног ширења ватре, о томе одмах обавијесте надлежне органе.

Полицијска управа Бијељина, у оквиру својих овлашћења, поступаће против свих који буду изазвали пожар и тиме угрозили животе и здравље људи или причинили материјалну штету.

Такође, позивамо грађане да у циљу заштите здравља људи, поштују закључке Републичког штаба за ванредне ситуације и препоруке Института за јавно здравство Републике Српске, те да надлежним службама пријаве неодговорне појединце или групе, који својим понашањем могу да угрозе здравље људи.