Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Два кривична дјела „Непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије“

| Бања Лука | Понедељак, 29. март 2021.

У оквиру појачаних активности Министарства унутрашњих послова Републике Српске са инспекцијским органима на контроли поштовања закључака Републичког штаба за ванредне ситуације, а све у циљу спречавања ширења корона вируса међу становништвом, протеклог викенда евидентирана су два кривична дјела „Непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије“:

 

- Дана 26.03.2021. године око 12,50 часова полицијски службеници Полицијске управе Приједор су у Костајници  зауставили и контролисали путничко моторно возило којим је управљао М.Г. из Костајнице, који је позитиван на COVID-19 и истом је прописано кућно лијечење и изолација. Обавјештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва  Приједор, који је наложио да се против лица М.Г. надлежном тужилаштву поднесе извјештај о почињеном кривичном дјелу„ Непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије“.

- Дана 28.03.2021. године око 08,30 часова патрола полиције Полицијске управе Зворник је утврдила да се у мјесту Махала, општина Осмаци одржава пијаца и да се на њој налази већи број лица. Са догађајем је упознат дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бијељина, који је саопштио да се лице мјеста фотографише и против власника пијаце достави извјештај о почињеном КД „Непоступање по здравственим прописима за време епидемије”. Лице мјеста је фотографисано, а констатовано је да се на пијаци налази око 2.000 лица.

Такође, појачаним мјерама контроле полицијских службеника утврђено је да се испред угоститељских објеката у Бијељини, Мркоњић Граду и Фочи  налази више лица која су конзумирала пића на тераси истих, док је у једном угоститељском објекту који се налази унутар тржног центра у Требињу затечен конобар и још два лица. О свему је обавјештена инспекција и комунална полиција.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске позива грађане да надлежним службама пријаве недоговорне појединце или групе, који својим понашањем могу га угрозе здравље људи.

У циљу заштите здравља људи, а у складу са важећим закључцима Републичког штаба за вандредне ситуације и препорукама Института за јавно здравство Републике Српске, полицијски службеници МУП Републике Српске ће и у наредном периоду наставити са провођењем мјера и радњи из своје надлежности.