Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Два кривична дјела „Непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије“

| Бања Лука | Понедељак, 05. април 2021.

У оквиру појачаних активности Министарства унутрашњих послова Републике Српске са инспекцијским органима на контроли поштовања закључака Републичког штаба за ванредне ситуације, а све у циљу спречавања ширења корона вируса међу становништвом, протеклог викенда евидентирана су два кривична дјела „Непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије“:

-           Дана 02. априла 2021. године од 22,00 до 24,00 часова, полицијски службеници Полицијске управе Бијељина реализовали су рацију у викендици у мјесту Дијелови, код Бијељине, гдје су у објекту затечена 22 лица, која нису носила заштитну маску, а испред објекта четири лица. Обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бијељина који се изјаснио да се ради о КД „Непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије“.

-           Дана 03. априла 20201. године око 22,10 часова Полијској управи Градишка пријављено је да у мјесту Нова Топола у приватној кући организована прослава у којој учествује више лица. Извршеним увиђајем утврђено да је власник куће организовао прославу, гдје је било присутно 12 лица, што је у супростности са закључком Републичког штаба за вандредне ситуације. Обавијештен тужилац Окружног јавног тужилаштва Бања Лука који се изјаснио да се ради о КД „Непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије“.

Приликом појачаних мјера контроле полицијски службеници су затекли шест угоститељских објеката на подручју Републичке Српске да раде, иако је то супротно Закључку Републичког штаба за ванредне ситуације. О свему је обавјештена инспекција и комунална полиција.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске позива грађане да надлежним службама пријаве недоговорне појединце или групе, који својим понашањем могу да угрозе здравље људи.

У циљу заштите здравља људи, а у складу са важећим закључцима Републичког штаба за вандредне ситуације и препорукама Института за јавно здравство Републике Српске, полицијски службеници МУП Републике Српске ће и у наредном периоду наставити са провођењем мјера и радњи из своје надлежности.