Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју ПУ Бањалука за прва три мјесеца текуће године стање безбједности задовољавајуће

| Бања Лука | Четвртак, 08. април 2021.

У Полицијској управи Бањлука, 08.04.2021. године, одржана је редовна прес конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за временски период јануар - март 2021. године. На прес конференцији су присуствовали начелник ПУ Бањалука Милош Бркић, начелник Сектора криминалистичке полиције Јован Стојичић и начелник Сектора полиције Раденко Стакић.

Уводним излагањем присутнима се обратио начелник ПУ Бањалука Милош Бркић, који је укратко анализирао најзначајније статистичке показатеље, те закључио да је стање безбједности на подручју Полицијске управе Бањалука задовољавајуће.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Јован Стојичић изложио је најзначајније статистичке показатеље из области криминалитета наводећи да су на подручју Полицијске управе Бањалука у посматраном периоду евидентирана 482 кривича дјела што је више за 3,2 % у односу на упоредни период 2020. годинe кадa је било евидентирано 467 кривичних дјела.

Укупно је ријешено 407 кривичних дјела или 82,2% а по непознатом извршиоцу расвјетљено је 197 кривичних дјела или 69,1%.

Пријављено је 18 кривичних дјела против живота и тијела и расвјетљеност ових кривичних дјела је 100%. У мјесецу јануару, евидентирано је једно кривично дјело „Убиство“ и једно кривично дјело „Тешко убиство“ на подручју општине Лакташи, а која су ријешена.

У посматраном периоду евидентирана су 2 кривична дјела разбојништва, што је мање за 60% у односу на исти период 2020. године када је било евидентирано 5 кривичних дјела, евидентно је и смањење кривичних дјела у вези са крађом/отуђењем моторних возила за 66,7%.

Начелник Стојичић је истакао да је из области криминалитета спроведено 5 оперативних акција кодних назива „Трокадеро“, „Долар“, „Косомос“, „Логан“ и „Ева“ у оквиру којих је лишено слободе 31 лице. Расвјетљено је 13 кривичних дјела. Одузето је око 8,7 кг зелене биљне материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу „Марихуану“, око 72 грама бјеле прашкасте материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу „Кокаин“, као и одређена количина медицинских дрога, дигитална вага, фалсификована документа, 192.500 паклица цигарета без акцизне маркице, возило, већа количина новца, као и других предмета који се могу довести у везу са извршењем кривичних дјела. Подсјећамо да је у оквиру акције „Логан“ лишено слободе лице инцијала С.С. за којим је била расписана Међународна интерполова потјерница због почињеног кривичног дјела „Тешко убиство“.

Из обасти привредног криминалитета откривено је 38 кривичних дјела и поднесено је 11 извјештаја против 17 лица. Материјална штета причињена овим кривичним дјелима износи око 2.516.000,00 КМ.

Начелник Сектора полиције Раденко Стакић је изложио најзначајније показатеље из области јавног реда и мира и безбједности саобраћаја, наводећи да је у прва три мјесеца 2021. године на подручју Полицијске управе евидентирано 236 случајева нарушавања јавног реда и мира, што је мање за 50,3%, у односу на упоредни период, када је евидентирано 475 случајева нарушавања јавног реда и мира.

Евидентирана је 921 саобраћајна незгода, више за 4,3% док је у упоредном периоду било евидентирано 883 саобраћајне незгоде.

У овим саобраћајним незгодама смртно је страдало 5 лица, што је више за 66,7% у односу на упоредни период 2020. године када су смртно страдала 3 лица.

Из саобраћаја је искључено 121 возило и 764 возача.

Начелник Стојичић је навео да ће полицијски службеници у наредном периоду наставити са предузимањем мјера и радњи у циљу спречавања свих облика криминалитета.