Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

У прва три мјесеца смањен број кривичних дјела и нарушавања јавног реда и мира

| Зворник | Петак, 16. април 2021.

У Полицијској управи Зворник, 16.04.2021. године, одржана је редовна конференција за новинаре на којој је руководство Управе презентовало резултате рада за протекла три мјесеца текуће године.

Замјеник начелника Управе Владан Василић је истакао да у извјештајном периоду није било евидентираних кривичних дјела нити догађаја који би изазвали већу узнемиреност грађана на подручју ПУ Зворник.

У области криминалитета, начелник Сектора криминалистичке полиције Младен Савић истакао је да су за протекла три мјесеца текуће године, на подручју ПУ Зворник евидентирана 133 кривична дјела, што је за 14,2% мање у односу на упоредни период. Од тог броја, 110 кривичних дјела је из области општег криминалитета, девет кривичних дјела из области привредног криминалитета, девет кривичних дјела из области злоупотребе опојних дрога и пет кривичних дјела против безбједности јавног саобраћаја.

Коефицијент укупне расвјетљености свих кривичних дјела је 89,9%, што је више за 15,98% у односу на упоредни период, док је коефицијент расвјетљености кривичног дјела по непознатом извршиоцу 76,27% и он је за 36,66% већи у односу на исти период прошле године.

У области злоупотребе опојних дрога, у протекла три мјесеца откривена су 33 случаја злоупотребе опојних дрога, од чега је девет кривичних дјела и 24 прекршаја из ове области.

У области привредног криминалитета, у протекла три мјесеца на подручју ПУ Зворник евидентирано је девет кривичних дјела из ове области, док је у истом периоду прошле године евидентирано пет оваквих кривичних дјела.

Начелник Сектора полиције Дражан Еркић истакао је да је стање у области јавног реда и мира задовољавајуће, имајући у виду да је у току протекла три мјесеца евидентирано 98 нарушавања јавног реда и мира, што је за 20,3% мање у односу на упоредни период.

У тим нарушавањима учествовала су 123 лица, од којих су 23 повратника и један малољетник. Није било нарушавања јавног реда и мира у већем обиму (пет и више лица).

Начелник Еркић је додао да је у прва три мјесеца 2021. године евидентирано 150 саобраћајних незгода, у којима је једно лице смртно страдало, четири лица су тешко повријеђена, док је 30 лица задобило лакше тјелесне повреде. 

Из саобраћаја је искључено 48 возила, док је број возача који су искључени 242, од чега је 187 возача искључено због вожње под утицајем алкохола. 

Замјеник начелника Управе Владан Василић је на крају истакао да ће ова Управа наставити са спровођењем мјера и радњи из своје надлежности са циљем контроле и сузбијања ширења вируса „COVID-19”. Том приликом је апеловао на све грађане да поштују закључке и мјере донесене од стране Републичког штаба за ванредне ситуације, како би заједничким дјеловањем спријечили ширење ове појаве и сачували безбједност и здравље људи.