Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

За два дана санкционисана 153 возача због алкохолисаности

| Бања Лука | Понедељак, 19. април 2021.

Полицијски службеници Полицијске управе Бањалука, са циљем одржавања и побољшања стања у области безбједности саобраћаја, у дане протеклог викенда реализовали су регионалну акцију појачане контроле учесника у саобраћају са акцентом на присуство алкохола у организму којом приликом је издато 209 прекршајних налога.

Полицијски службеници су контролисали 2.119 учесника у саобраћају којом приликом је извршено алкотестирање 2.073 возача. Због утврђене недозвољене концентрације алкохола у организму санкционисана су 153 возача, од чега 81 возач због утврђене концентрације алкохола у организму од 0,31 до 0,80 г/кг, 48 возача због концентрације алкохола од 0,81 до 1,50 г/кг, а 16 возача су задржана лишењем слободе у службеним просторијама до истрежњења због концентрације алкохола у организму преко 1,5 г/кг, као и 5 возача који су одбили да се подвргну испитивању на присуство алкохола у организму.

Због утврђеног присуства алкохола у организму санкционисана су три „млада возача“, односно возачи млађи од 21 године старости или са мање од три године возачког искуства.

По акценту акције издат је 151 прекршајни налог и 58 прекршајних налога по другим основама.

Полицијска управа Бањалука апелује на све учеснике у саобраћају да поштују законске одредбе, а посебно на возаче моторних возила да не управљају возилом под дејством алкохола, јер је вожња под утицајем алкохола опасна, а у циљу заштите свог живота и живота других учесника у саобраћају.