Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

На подручју Полицијске управе Мркоњић Град стање безбједности задовољавајуће

| Мркоњић Град | Четвртак, 22. април 2021.

У Полицијској управи Мркоњић Град, данас 22.04.2021. године, одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за протекла три мјесеца 2021. године. Конференцији су присуствовали начелник Управе Милан Милекић, замјеник начелника Бранислав Караулац, начелник Oдјељења полиције Горан Рољић и начелник Одјељења криминалистичке полиције Војислав Томић.

Начелник Управе је истакао да је у протекла три мјесеца 2021. године стање безбједности на подручју Полицијске управе Мркоњић Град задовољавајуће. Од тежих кривичних дјела чије извршење је изазвало интересовање грађана евидентирано је једно кривично дјело „Убиство“ у вези са „Покушајем“, приликом овог кривичног дјела није било повријеђених лица. Брзом интервенцијом полицијских службеника ово кривично дјело је расвијетљено, а починиоц процесуиран.

У протекла три мјесеца 2021. године на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Мркоњић Град евидентирано је 8 мигранта, те полицијски службеници предузимају низ превентивних и оперативних мјера и радњи како би се ова појава држала под контролом. Евидентирано је једно кривично дјело кријумчарење људи, гдје су жртве 4 мигранта.

Такође, током протекла три мјесеца 2021. године спроведено је низ акција са циљем повећања безбједности свих учесника у саобраћају, а у складу са Законом о прекршајима Републике Српске извршено привремено одузимање 12 возила од вишеструких повратника у вршењу прекршаја из области безбједности саобраћаја, те ће се и у наредном периоду наставити са овим активностима.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције Војислав Томић је констатовао да су у посматраном периоду евидентирана 32 (42) кривична дјела, што је мање за 10 кривичних дјела или 23,8% у односу на упоредни период. Од укупног броја евидентираних кривичних дјела 28 је из области општег криминалитета, 1 из области злоупотребе опојних дрога и 3 из области безбједности саобраћаја. За овај период карактeреистичан је висок коефицијент расвијетљености свих кривичних дјела који износи 93,9%, као и кривичних дјела по непознатом извршиоцу који износи 88,24%.

Начелник Одјељења полиције Горан Рољић је навео да је у протекла три мјесеца 2021. године евидентирано 30 (44) случајева нарушавања јавног реда и мира, мање за 31,8% у односу на упоредни период. Приликом нарушавања јавног реда и мира евидентирано је 30 (51) прекршаја, што је у паду за 41,2%.

Што се тиче безбједности саобраћаја, начелник Рољић је истакао да су евидентиране 42(55) саобраћајне незгоде, што је у паду за 23,6% у односу на упоредни период. У саобраћајним незгодама евидентирано је 18(15) настрадалих лица, од чега је једно лице смртно страдало, два лица су теже повријеђена, док је 15 лица задобило лакше тјелесне повреде.

Захваљујући константним активностима полицијских службеника, из саобраћаја је искључено 325(124) возача, што је више за 162,1% у односу на упоредни период, од чега највише због вожње под утицајем алкохола 285(110) возача. Такође, из саобраћаја је искључено 131(120) возило, више за 9,2% у односу на упоредни период.