Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У првом тромесечју коефицијент укупне расвјтљености кривичних дјела износи око 80%

| Бања Лука | Четвртак, 29. април 2021.

Полицијска управа Бијељина одржала је данас редовну конференција о резултатима рада за протекла три мјесеца 2021. године.

Полицијска управа Бијељина у првом тромесечју текуће године предузела је значајне активности у циљу успоставља ефикасног система у борби портив свих видова криминалитета. Евидентирано је смањење укупног броја кривичних дјела за 13,2%, те смањење број кривичних дјела за општег криминалитета за 17,5%, као и смањене броја прекршаја јавног реда и мира за преко 22%.

Анализирајући све чињенице и резулате рада, стање безбједности на подручју Полицијске управе Бијељина за прва три мјесеца текуће године можемо оцјенити као задовољавајуће. Коефицијент укупне расвјетљености кривичних дјела износи око 80%.

Издвојили би, да је значајно смањење броја кривичних дјела против имовине за чак 34%. Евидентирано је кривичних дјела Крађа за 53% мање, док је Тешких крађа за око 35 % мање евидентрано у односу на упорени период.

Током извјештајног периода два лица су лишена слободе на основу централне потернице и четири на основу расписа о трагању, док је једно лице лишено слободе на основу међународне потернице.

У протекла три мјесеца сачињено је шест извјештаја о постојању основа сумње да је почињено 11 кривичних дјела коруптивног карактера од стране 12 лица.

Малољетника као извршилаца кривичних дјела пријављено је за око 37% мање. По старосној структури они највише врше кривична дјела у добу 16-18 година живота. По структури кривичних дјела, најчешће су то кривична дјела против имовине.

За прва три мјесеца евидентирано је 267 саобраћајних незгода. Највећи број саобраћајних незгода се догодио на путевима на којима је највећа фреквенција саобраћаја, као и на путевима на којима се возила крећу већом брзином.

За три мјесеца из саобраћа је искључено 49 возила, од тога највише због нерегистрованости возила. Искључено је и 528 возача од чега чак 421 због вожње под дејством алкохола.

Јавни ред и мир нарушен је у 121 случај што је за око 23 % мање, ако се пореди са истим периодом 2020. године.

У периоду иза нас пронађена су и контролисана 73 лица која су афро-азијског порекла, евидентирано је повећање у односу на исти период 2020. године када је забиљежен 21 мигрант.

С обзиром да су пред нама васкршњи и првомајски празници, молимо суграђане да поштују прописане епидемолошке мјере, као и да се уздржавају од употребе алкохола. У складу са закључцима Републичког штаба за ванредне ситуације, ми ћемо вршити контроле објеката заједно са осталим инспекцијским службама.Издвојили би податак, да је су за прва три мјесеца извршене 1.545 контрола угоститељских објеката, од чега је 255 прекршаја евидентирано по Закону о заштити становништва од заразних болести. 

Како би предстојеће празнике прославили у миру и без нежељених последица,апелујемо  на све учеснике у саобраћају да не управљају са возилом уколико су под дејством алкохола.