Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

У априлу значајно смањење броја прекршаја из области јавног реда и мира

| Источно Сарајево | Четвртак, 20. мај 2021.

У Полицијској управи Источно Сарајево данас је одржана на којој су од стране руководства Управе презентовани резултати рада за април текуће године.

Начелник ПУ Источно Сарајево Бранимир Шеховац оцијенио је редовна конференција за новинаре, стање безбједности на подручју Управе као стабилно и задовољавајуће по свим сегментима безбједности. Кривична дјела са већим степеном друштвене опасности нису регистрована, као ни у упоредном периоду прошле године. Расвијетљеност кривичних дјела по непознатом починиоцу износи 82%, док је укупна расвијетљеност кривичних дјела 91%.

У априлу смо евидентирали једно кривично дјело Тешка тјелесна повреда са смртним исходом, које је извршено од стране непознатих извршилаца, али брзом и ефикасном интервенцијом полицијских службеника извршиоци су пронађени и предати Окружном јавном тужилаштву у Источном Сарајеву. Такође, евидентирано је и једно кривично дјело Крађа путничког аутомобила, које је пронађено, враћено власнику, а непознати извршилац идентификован.

Начелник Шеховац напомиње да је број кривичних дјела Насиље у породицу у порасту управо због измјене у законској регулативи којом је свако насиље у породици квалификовано као кривично дјело, те истако добру сарадњу са свим институцијама које поступају по овом закону, као и очекивања да ће правилна примјена Закона о насиљу у породици довести до смањења кривичних дјела из ове области.

Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму које би изазвало осјећај узнемирености грађана није било, а број прекршаја из ове области смањен је за 71% у односу на упоредни период.

У области безбједности саобраћаја нису регистроване незгоде са смртно страдалим лицима и користимо ову прилику да апелујемо на све учеснике у саобраћају да поштују саобраћајне прописе, како не би дошло до нежељених посљедица, истако је начелник Управе.

Полицијски службеници ПУ Источно Сарајево ће и у наредном периоду наставити са предузимањем планских првентивних и репересивних мјера и радњи, с циљем подизања безбједности из свих области на виши ниво, додао је начелник Шеховац.

На подручју које оперативно покрива ПУ Источно Сарајево, у протеклом мјесецу регистровано је 45 кривичних дјела, поднесено 39 извјештаја о почињеном кривичном дјелу надлежном тужилаштву, против 32 лица, од којих је осам повратника у извршењу кривичних дјела и један малољетник, навео је начелник Сектора криминалистичке полиције Радомир Церовина.

Евидентирано је пет кривичних дјела из области привредног криминалитета, поднесена су три извјештаја тужилаштву, против 3 лица. Укупна материјална штета причињена наведеним дјелима износи око 13.836 КМ, док је износ противправне имовинске користи 936 КМ.

Из области неовлашћене производње и промета опојне дроге обрађено је 39 предмета, једно кривично дјело, поднесена су два захтјева за покретање прекршајног поступка из ове области и издат 21 пекршајни налог.

У протеклом мјесецу на подручју ПУ Источно Сарајево евидентирана су 42  нарушавања јавног реда и мира, што је за 71% мање у односу на исти период прошле године.

Број евидентираних прекршаја је 47, за која су поднесена три захтјева за покретање прекршајног поступка и издат 51 прекршајни налог, наводи начелник Сектора полиције Милан Чворо.

Догодило се 51 саобраћајна незгода, од којих су четири незгоде са теже повријеђеним лицима, девет са лакшим повредама лица и 38 незгода са материјалном штетом.