Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Министар Лукач и начелник Ракић потписали Споразум о успостављању видео надзора у Вукосављу

| Вукосавље | Сриједа, 09. јун 2021.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и начелник општине Вукосавље Борислав Ракић данас су потписали Споразум о набавци седам безбједносних камера које ће бити постављене у овој општини ради безбједности грађана.

Министар Лукач је навео да ће три камере бити АНПР, такозване паметне камере које препознају таблице и друге детаље потребне да се контролише пролазак особа које долазе са лошим намјера и ради њиховог лакшег проналаска.

"Камере ће се набавити у сврху безбједности грађана и надам се да ће они то подржати", рекао је министар Лукач.

Из досадашњег искуства полиције познато је да успостављање оваквих система надзора и контроле, уз помоћ техничких система и камера, доприноси до 50 одсто смањењу кривичних дјела и прекршаја.

Министар Лукач је напоменуо да је Вукосавље једна од 45 општина Републике Српске у којима је МУП до сада потписао уговоре.

За безбједносну ситуацију у Вукосављу је рекао да је на изузетно задовољавајућем нивоу, што потврђује податак да је прошле године забиљежено само 14 лакших кривичних дјела или прекршаја, а да није било тежих кривичних дјела нити дјела која могу узнемирити јавност.

"Понекад се појави мањи број миграната и то полиција заједно са становништвом ефикасно рјешава", рекао је министар Лукач.

Он је најавио да ће Станично одјељење полиције у Вукосављу бити појачано са четири до пет полицајаца како би, без обзира на добру безбједносну ситуацију, контролисали и спријечили било које кривично дјело.

Начелник Ракић је навео да је Споразумом предвиђено расписивање тендера за набавку камера које ће бити постављене на магистралном и на путевима који су безбједносно интересантни за општину и МУП, а искључиво ће се користити за побољшање безбједности грађана.

То ће, како је објаснио, посебно бити важно када општина Вукосавље у наредном периоду постане велико градилиште на будућем укрштању ауто-путева Будимпешта - Плоче и Београд - Бањалука.

Када је ријеч о безбједносној ситуацији, начелник Ракић је навео да нису забиљежени међунационални инцинденти на чему треба захвалити становницима и полицији у овој општини.

Министар Лукач и начелник Ракић су обишли нову зграду админситративног центра општине, чији је завршетак планиран за Дан општине - 8. септембра, те раскрсницу магистралног пута Бијељина - Бањалука и регионалног пута Модрича - Оџак у мјесту Јакешница.