Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У мају 2021. године, 60% мање кривичних дјела него у мају 2020. године

| Требиње | Четвртак, 10. јун 2021.

Полицијска управа Требиње је данас одржала редовну конференцију за медије на којој су представљени резултати рада Полицисјке управе за мјесец мај 2021. године, са упоредним показатељима из маја 2020. године. Резултате рада су представили замјеник начелника ПУ Требиње Миливоје Вуковић, начелник Сектора полиције Петар Козјак и начелник Одјељења за привредни криминалитет Жељко Ђоговоић.

Замјеник је у свом обраћању стање безбједности на територији коју оперативно покрива ПУ Требиње оцјенио као „задовољавајуће“ истичући да је у мају мање евидентираних нарушавања јавног реда и мира, саобраћајних незгода и кривичних дјела. Тренд пада је очигледан с обзиром да се ради о смањењима од 30 до 60% зависно од области безбједности о којој говоримо. Замјеник Вуковић, је такође, апеловао на грађане да с обзиром да предстоји туристичка сезона, али и сезона годишњих одмора да се додатна пажња посвети заштити своје имовине, али и да се и у саобраћају учествује са додатним опрезом.

Начелник Сектора полиције је изнио податке о броју евидентираних нарушавања јавног реда и мира и броју саобраћајних незгода. Број нарушавања јавног реда и мира у мају 2021. године је за 55,6% мањи него у мају 2020. године. Евидентирано је 28 нарушавања јавног реда и мира у којима је почињен 41 прекршај. Није било евидентираних нарушавања јавног реда и мира у којима је учествовало пет и више лица. У извјештајном периоду евидентиране су 32 саобраћајне незгоде, што је мање за 30,4% у односу на мај 2020. године. Евидентирана је једна незгода са смртном посљедицом, пет саобраћајних незгода са теже повријеђеним лицима и двије са лакше повријеђеним лицима. 24 саобраћајне незгоде су за посљедицу имале материјалну штету.

Начелник Одјељења за привредни криминалитет, Жељко Ђоговић је из области спречавања и откривања криминалитета истакао података да је број кривичних дјела смањен за 60% у односу на мај 2020. године. У извјештајном периоду евидентирано је 12 кривичних дјела из области општег криминалитета и једно кривично дјело из области привредног криминалитета. Од 13 кривичних дјела, 12 је евидентирано по познатом починицу. Као „свјеж чин“ евидентирана су два кривична дјела, за која су пријављена два лица.