Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју ПУ Бањалука у мјесецу мају стање безбједности задовољавајуће

| Бања Лука | Четвртак, 24. јун 2021.

У Полицијској управи Бањалука, 24.06.2021. године, одржана је редовна прес конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец мај текуће године. На прес конференцији су присуствовали начелник ПУ Бањалука Милош Бркић, начелник Одјељења за општи криминалитет у ПУ Бањалука Желимир Новаковић и начелник Сектора полиције Раденко Стакић.

Уводним излагањем присутнима се обратио начелник ПУ Бањалука Милош Бркић, који је укратко анализирао најзначајније статистичке показатеље, наводећи да је у мјесецу мају текуће године евидентирано 147 кривичних дјела док је у упоредном периоду 2020. године евидентирано 108 кривичних дјела, што је више за 36,1%. Повећање се углавном односи на имовинска кривична дјела.

Укупно је ријешено 77,9% кривичних дјела, а по непознатом извршиоцу расвјетљено је 62,1% кривичних дјела. Начелник је истакао да у извјештајном периоду није било кривичних дјела веће друштвене опасности.

Евидентирано је смањење броја случајева нарушавања јавног реда и мира за 80,8% у односу на упоредни период.

Евидентирано је 37,4% више саобраћајних незгода у односу на упоредни период. Повећање се односи на саобраћајне незгоде са материјалном штетом. У овим саобраћајним незгодама смртно су страдала три лица, што је више за 50% у односу на упоредни период, када су смртно страдала 2 лица.

У посматраном периоду у транзитном кретању кроз територију која је у надлежности Полицијске управе Бањлука евидентирано је 859 миграната. Евидантиран је један безбједносно интересантан догађај у вези са мигрантима 18.05.2021. године у насељу Лазарево о чему је јавност обавијештена.

Спроведена је једна акција из области криминалитета, 13 акција из области безбједности саобраћаја, успјешно је обезбјеђено 11 јавних окупљања и 144 спортскe приредбe. Имајући у виду наведено, стање безбједности на подручју Полицијске управе Бањалука се цијени као задовољавајуће, закључио је начелник управе Милош Бркић.

Начелник Бркић је упутио апел грађанима с обзиром да је почела сезона годишњих одмора, да предузму мјере како би умањили ризик за своју имовину јер потенцијални извршиоци вјешто користе такве прилике, а уколико уоче кретање сумњивих и непознатих лица у близини стана, куће или паркиралишта одмах обавјестите полицију.