Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Одржан округли сто „Нове психоактивне супстанце - нови изазови“

| Бања Лука | Четвртак, 24. јун 2021.

Поводом Међународног дана борбе против злоупотребе и кријумчарења дрога, Министарство унутрашњих послова Републике Српске данас је у Бањалуциорганизовало округли сто на тему „Нове психоактивне супстанце - нови изазови“, гдје су представници МУП-а Српске и здравствених установа размијенилиискуства о распрострањености нових психоактивних супстанци на подручју Републике Српске.

Циљ самог догађаја јесте унапријеђење капацитета за адекватан одговор усмјерен на сузбијање злоупотребенових психоактивних супстанци. 

Ради се о супстанцама које нису наведене у листама дрога под контролом закона, због чега представљају значајан изазов за органе који спроводе закон, као и за све друге установе које се баве превенцијом и сузбијањем злоупотребе дрога. С обзиром да се ради о токсичним једињењима, посљедице конзумирања имају бројне негативне ефекте на организам, а њихова злоупотреба представља пријетњу јавном здрављу.

Учесници су се усагласили да чињеница да те супстанце нису на листи дрога под контролом закона представља евидентан проблем у раду полиције и тужилаштва. Стога је усвојена препорука о апеловањуна надлежне да се убрза поступакза доношење Одлуке о допуни листе дрога, који је у току, као и да се упрости сам механизам допуне наведене листе, и тако омогући дјеловање органа за спровођење закона на сузбијању ширења нових психоактивних супстнаци.

Један од закључака са округлог стола јесте да постоји потреба информисања јавности о штетности ових супстанци, са акцентом на омладину. Затим оподизању сарадње између установа и организација, које се са разних аспеката баве питањем сузбијања дрога, на виши ниво. 

Присуство нових психоактивних супстанци забиљежено је и на нашем подручју. На примјер, у специјализованим продавницама, познатим као смарт шопови (smart shops), могу се наћи производи који се продају као освјеживачи простора, соли за купање и слично, a које корисници конзумирају инхалирањем или пушењем.

Многе земље су, у складу са препорукама Уједињених нација и директивама Европске уније, додале одређене нове психоактивне супстанце на листе дрога под контролом закона.

 

Уједињене нације и Европски центар за праћење дрога и зависности, до сада су регистровали око 950 различитих једињења, углавном синтетичког поријекла, која се могу сврстати у категорију нове психоактивне супстанце.