Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

МУП Српске започиње кампању „Стоп просјачењу“

| Бања Лука | Понедељак, 28. јун 2021.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске ће у периоду од 28.06.2021. године до 02.07.2021. године провести превентивну кампању под слоганом „Стоп просјачењу“, чији је циљ јачање свијести грађана o правима дјецe, те о ризицима и посљедицама просјачења дјеце.

Током кампање полицијски службеници ће у градовима Републике Српске организовати пунктове на мјестима гдје је на дневном нивоу највећа концентрација грађана, те дијелити промотивни материјал и разговарати са грађанима о овом проблему. На овај начин ће скренути пажњу на ову девијацију и укључити грађане у борбу против исте.

Просјачење је један од најтежих и најприсутнијих облика економске експлоатације дјеце, која за посљедицу има и нарушавање других права дјетета, као што су права на здраво одрастање, образовање, живот у породици, здравствену заштиту, заштиту од сваког облика насиља и многа друга права.

Живот и рад дјеце на улици, њихово просјачење, без обзира да ли је под присилом или из „потребе“, посљедица је повреде права на заштиту од било којег облика злостављања, занемаривања и немарног односа. Просјачење не смије и не може да буде посматрано као „стил живота“ или „научен образац понашања“.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске је у току 2020. године, евидентирало 376 прекршаја просјачења, док је у периоду јануар-мај 2021. године евидентирано 160 оваквих прекршаја. Наглашавамо да малољетна лица нису санкционисана по овом прекршају, али да постоје евидентирани случајеви просјачења дјеце.

Законом о јавном реду и миру прописана је новчана казна у износу од 200,00 до 800,00 КМ за лица која просјаче или наводе другог на просјачење, док је за навођење на просјачење малољетника, душевно обољелог лица или лица заосталог у развоју прописана новчана казна од 400,00 до 1.200,00 КМ или казна затвора до 40 дана.