Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Кампања „Стоп просјачењу“

| Требиње | Уторак, 29. јун 2021.

Полицијска управа Требиње је 29.06.2021. године, реализовала превентивну кампању Министарства унутрашњих послова Републике Српске под називом„Стоппросјачењу“ од 11,00 до 13,00 часова.

Полицијски службеници су извршили подјелу летака, који су изграђени са циљем јачања свијести грађана о значају заштите дјечијих права и опасности које по  дјецу носи просјачење. Заштита дјеце подразумјева подједнаку заштиту сваког права дјетета, па тако и право на заштиту од економске експлоатације, која за посљедицу има и нарушавање других права дјетета, као што су право на здраво одрастање, образовање, живот у породици, здравствену заштиту, заштиту од сваког облика насиља, као и многа друга права. Живот и рад дјеце на улици, њихово просјачење, без обзира да ли је под присилом или из потребе, посљедица је повреде њиховог права на заштиту од било којег облика злостављања, занемаривања и немарног односа.

На подручју Полицијске управе Требиње у току 2020.године евидентирано је 5 прекршаја просјачења, од којих је 1 на подручју Полицијске станице Требиње, а 4 на подручју Полицијске станице Невесиње, док је у току првих пет мјесеци  2021. године евидентиран 1 прекршај просјачења, на подручју које оперативно покрива Полицијска станица Невесиње.