Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју ПУ Фоча реализована кампања „Стоп просјачењу“

| Фоча | Сриједа, 30. јун 2021.

Полицијски службеници Полицијске управе Фоча су 30.06.2021. године реализовали  кампању „Стоп просјачењу“, коју организује Министарство унутрашњих послова Републике Српске, у времену од 11,00 до 12,00 часова на подручју свих општина ПУ Фоча.

У оквиру ове кампање полицијски службеници су  током подјеле информативно-едукативног материјала разговарали са грађанима са  циљем јачања њихове свијести o значају заштите дјечијих права, те упознавања истих са ризицима и опасностима које по дјецу носи просјачење.

У 2020. години као и од почетка текуће године на подручју Полиицјске управе Фоча није било евидентираних  прекршаја почињених просјачењем,

Просјачење спада у групу прекршаја против интереса малољетника и других категорија лица гдје је чланом 26. Закона о јавном реду и миру Републике Српске прописано да ко просјачи, казниће се новчаном казном од 200,00 до 800,00 КМ, те да ко присиљава или наводи на просјачење малољетно лице, душевно болесно лице или лице заосталог душевног развоја, казниће се новчаном казном од 400,00 до 1.200,00 КМ.

Уочавањем оваквих лица и пријављивањем најближој полицијској станици на број 122 грађани могу активно да допринесу превенцији просјачења и откривању евентуалних извршилаца кривичних дјела.