Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Од 1. јула почиње превентивно – репресивна кампања „Вози опрезно, путуј безбједно“

| Бања Лука | Сриједа, 30. јун 2021.

Начелник Јединице полиције за безбједност саобраћаја Министарства унутрашњих послова Републике Српске Горан Амиџић најавио је данас почетак превентивне кампање „Вози опрезно, путуј безбједно“, за коју је навео да се реализује искључиво због смањења броја погинулих лица на путевима Српске у јулу и августу, који су идентификовани као мјесеци током којих је безбједност учесника у саобраћају најугроженија.

Амиџић је рекао да је у 2018. години у току јула и августа погинуло 40, а 2019. године 38 лица. Он је додао да је кампању „Вози опрезно, путуј безбједно“ Министарство унутрашњих послова Републике Српске први пут спровело претходне године, када ја број погинулих у јулу и августу смањен на 28 лица.

„Очекујемо да ове године буде  мањи број погинулих у ова два мјесеца“, закључио је Амиџић и посебно захвалио медијима на подршци током прошлогодишње кампање „Вози опрезно, путуј безбједно“.

Он је истакао да су Министарство унутрашњих послова Републике Српске и медији најактивнији субјекти безбједности саобраћаја у јулу и августу.

Инспектор у Управи полиције Милан Саламадија   рекао је да је са циљем смањења саобраћајних незгода са погинулим лицима Министарство унутрашњих послова Републике Српске наложило низ мјера и активности за Полицијске управе, као и ангажовање мобилних радарских система на територији Полицијских станица са највећим бројем саобраћајних незгода са погинулим лицима.

„Министарсво унутрашњих послова Републике  Српске има 12 пресретача и они ће бити активни на подручју свих 10 Полицијских управа, а приоритет ће бити Бањалука, Добој, Бијељина, Приједор и Градишка“, рекао је Саламадија.

Планирано је неколико републичких акција које ће бити реализоване у јулу и августу, а Полицијским управама је наложено  да осим ових акција, имају обавезу да реализују по једну регионалну, а Полицијске станице по једну локалну акцију.

Саламадија је напоменуо да је прва републичка акција планирана за викенд, у петак и суботу, 2. и 3. јула 2021. године, са циљем контроле учесника у саобраћају на присуство алкохола, опојних дрога и психоактивних лијекова у организму.

„Упоредо са овом акцијом биће ангажовани полицајци на службеним мотоциклима, који ће 2, 3. и 4. јула 2021. године радити појачаним интензитетом, са фокусом на контроли возача мотоцикала, мопеда и возача трактора, и то на подручју Полицијских управа Бањалука, Градишка, Добој и Бијељина“, најавио је Саламадија.    

Он је рекао да је анализа саобраћајних незгода са погинулим лицима за јул и август 2018, 2019. и 2020. године показала да је на подручју полицијских управа Бањалука, Добој, Бијељина и Приједор идентификован највећи број погинулих лица у та два мјесеца.

Када је ријеч о грешкама које су допринијеле саобраћајним незгодама, Саламадија је навео да су то у највећој мјери неприлагођена непрописна брзина, и то око 40 одсто, а затим страна кретања, одузимање права првенства пролаза и претицање.

"Када је ријеч о структури погинулих лица, на првом мјесту су возачи путничких моторних возила, на другом возачи мотоцикала и мопеда, те слиједе пјешаци, возачи трактора и бициклисти", рекао је Саламадија.

Он је навео да међу погинулим лицима доминира старосна структура од 21 до 30 година, те да су 32 лица ове старосне структуре погинула у јулу и августу претходне три године, што је дупло више у односу на било коју другу старосну структуру.

Најугроженији путни правци у јулу и августу прошле године били су Клупе - Теслић, затим Заблађе - Чађавица, Разбој - Руданка и Пале - Љубогошта.