Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

У тродневној акцији 964 возача искључено због присуства алкохола, а 118 задржано на трежњењу

| Бања Лука | Понедељак, 19. јул 2021.

Полицијски службеници Министарства унутрашњих послова Републике Српске су у оквиру појачане контроле учесника у саобраћају која је организована 15., 16. и 17. јула 2021. године на подручју Републике Српске, због присуства алкохола у организму из саобраћаја исључили 964 возача, а због присуства алкохола преко 1,5 г/кг  118 возача задржано је лишењем слободе до отрежњења односно опоравка.

Због утврђеног присуства дроге или психоактивних сустанци у организму и одбијања да се подвргну испитивању, полицијски службеници су санкционисали 40 возача.

У контролама које су организоване посредством пунктова, контролисана су сва евентуална кршења законских одредби, остварујући вид контроле тзв. лијевак, а по принципу нулте толеранције.

Током наведена три дана укупно контролисано је 19.240 учесника у саобраћају, а у чињењу прекршаја из области безбједности саобраћај затечено је њих 6.494.

Због почињених прекршаја, од вишеструких повратника у чињењу најтежих прекршаја из области безбједност саобраћаја, полицијски службеници су привремено одузели осам моторних возила  - четири на подручју Полицијске управе Бањалука, два моторна возила на подручју Полицијске управе Приједор и два на подручју  ПУ Бањалука.На подручју Полицијске управе Бијељина одузета је полуаутоматска пушка и 50 кг дувана у рифузи, а на подручју ПУ Фоча од возача је одузето 2 грама спида и 1,5 грама марихуане.

Акција се спроводи у оквиру кампање „Вози опрезно – путуј безбједно“, чији је циљ смањење броја погинулих у мјесецу јулу и августу.

У периоду јануар – јуни 2021. године догодила се 4.681 саобраћајна незгода, што је више за 16% у односу на исти период 2020. године. У саобраћајним незгодама погинуло је 36 лица (више за једно лице у односу на упоредни период), теже је повријеђено 206 лица (мање за 5,1%), док је лакше повријеђено 1.111 лица (више за 10,8%).

Саобраћајне незгоде су најчешће проузроковали возачи који су управљали моторним возилом под дејством алкохола (571), затим возачи до двије године возачког стажа (521), лица без положеног возачког испита (178) и четири возача која су управљала возилом под дејством дрога или психоактивних лијекова.

 

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на све учеснике у саобраћају, а посебно на возаче, да брзину кретања возила прилагоде условима и стању на путевима, те да не управљају возилом под дејством алкохола.