Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

За шест мјесеци 2021. године стање безбједности задовољавајуће

| Мркоњић Град | Сриједа, 21. јул 2021.

У Полицијској управи Мркоњић Град данас је одржана редовна конференција за новинаре на којој сурезултате рада управе за период јануар-јун 2021. године презентовалиначелник Милан Милекић, замјеник начелника Бранислав Караулац, начелник Oдјељења полиције Горан Рољић и начелник Одјељења криминалистичке полиције Војислав Томић.

Начелник Милекић је истакао да је у периоду јануар-јун 2021. године евидентирано једно кривично дјело тешко убиство, које је извршено по познатом извршиоцу, гдје је извршиоц одмах по сазнању за кривично дјело лишен слободе, а није било евидентираних других тежих кривичних дјела нити догађаја који би изазвали већу узнемиреност грађана, због чега цијенимо да је стање безбједности на подручју Полицијске управе Мркоњић Град задовољавајуће.

У првих шест мјесеци 2021. године на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Мркоњић Град евидентиранa су 32мигранта, мање за 85,5% него у истом периоду 2020 године када их је било 220. Такође, видентирано је једно кривично дјело Кријумчарење лица гдје је против једног лица надлежном тужилаштву поднесени Извјештај о почињено кривичном дјелу. 

Начелник Одјељења криминалистичке полиције Војислав Томић је констатовао да је у посматраном периоду евидентирано 77кривичних дјела, мање за 10 кривичних дјела или 11,5% у односу на исти период претходне године. Од укупног броја кривичних дјела 71 је из области општег криминалитета, једно из области привредног криминалитетета, једно из области Злоупотреба опојних дрога и четири против безбједности јавног саобраћаја. Коефицијент укупне расвијетљености свих кривичних дјела је 92,5%, а коефицијент расвијетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу износи 86,05%.

Начелник Одјељења полиције Горан Рољић је истакао да је у периоду јануар-јун 2021. године евидентирано 78случајева нарушавања јавног реда и мира, мање за 95 или 54,9% у односу на исти период претходне године када их је било 173. Приликом нарушавања јавног реда и мира евидентирана су 94прекршаја, мање за 95 прекршаја или 50,3% у односу на исти период претходне годинекада их је било 189.

Што се тиче безбједности саобраћаја начелник Рољић је истакао да је евидентирано је 97саобраћајних незгода, мање за једну незгоду у односу на упоредни период. Евидентирано је 27саобраћајних незгода са настрадалим лицима и оне су у незнатном порасту за 8%. У саобраћајним незгодама једно лице је погинуло што је на истом нивоу као и претходне године,  петлица је теже повријеђено што је у порасту за 66,7%, док је 39лица задобило лакше тјелесне повреде.

Такође, начелник Милекић је истакао да Министарство унутрашњих послова Републике Спрске спроводи кампању „Возите опрезно, путујте безбједно“, чији је циљ већа безбједност свих учесника у саобраћају. У вези с тим, Полицијска управа Мркоњић Град ће у наредном периоду предузети низ превентивних и репресивних активности у оквиру наведене кампање, како би очували постојеће стање безбједности у саобраћају на овом подручју али и подигли исто на још већи ниво.