Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Након анализе стање безбједности на подручју ПУ Требиње оцијењено као задовољавајуће

| Требиње | Сриједа, 21. јул 2021.

Полицијска управа Требиње је данас одржала конференцију за медије на којој су резултати рада ове управе у временском периоду од јануара до јуна 2021. године представили начелник ПУ Требиње Синиша Лакета, начелник Сектора полиције Петар Козјак и начелник Сектора криминалистичке полиције Велибор Вукоје.

Начелник Лакета је истакао да се анализирајући све чињенице и резултате рада стање безбједности на подручју Полицијске управе Требиње може оцијенити као задовољавајуће те да ће у наредном периоду на подручју бити реализован низ активности из кампање Министарства унутрашњих послова Републике Српске „Вози опрезно – путуј безбједно“, као и низ активности везаних за онемогућавање злоупотребе опојних дрога. Начелник Лакета је рекаода су предузете значајне активности у циљу успостављања ефикасног система у борби против свих видова криминала,  а као резултат рада у 2021. години евидентирано је смањење броја кривичних дјела за 6,5 %. Такође је навео да је главни проблем на путу вожња под дејством алкохола и да је поразна чињеница да је и поред низа спроведених акција и даље висок ниво вожње под дејство алкохола, те је позваограђане на поштовање прописа у саобраћају. Он је најавио да ће полиција појачати санкционисање таквих возача ради повећања безбједности грађана, те  навео да полиција не кажњава ради кажњавања, већ ради спашавања. Начелник Лакета је рекао да је туристичка сезона у јеку, да ће бити веће присуство полиције на терену, те да ће се појачати активности контрола полиције када је ријеч о окупљању у угоститељским објектима у складу са епидемиолошком ситуацијом.

Начелник Сектора полиције ПУ Требиње Петар Козјак је изнио податке о броју евидентираних нарушавања јавног реда и мира, као и броју евидентираних саобраћајних незгода. У периоду јануар - јуни 2021. године евидентирано је 146 случаја нарушавања јавног реда и мира за која је пријављен 201 починилац, од којих је 69 повратника у вршењу прекршаја, од којих су осам малољетници. Евидентирано је седам случајева напада на полицијске службенике што је за два случаја више него у истом периоду претходне године. У периоду јануар-јуни 2021. године, евидентирана je 161 саобраћајна незгода од чега је једна са погинулим лицем, 12 са тешко и 23 са лакше повријеђеним лицима. Број незгода са материјалном штетом  је 125. Начелник Козјак је истакао да су из области безбједности саобраћаја за четири кривична дјела поднесена четири извјештаја против четири лица. Због почињених прекршаја у саобраћају поднесено је 87  прекршајних поступака против 107 лица и издато  8424 прекршајних налога за исти број лица, те да је у посматраном периоду, из саобраћаја је искључено 584 возача и 139 возила.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Велибор Вукоје је изнио податке о броју евидентираних и расвјетљених кривичних дјела за шест мјесеци 2021. године. На подручју које оперативно покрива Полицијска управа Требиње евидентирано је 130 кривичних дјела што је мање за 9 кривичних дјела или -6,5% у односу на исти период претходне године. Од укупног броја кривичних дјела на општи криминалитет се односи 110кривичних дјела, на злоупотребу опојних дрога четири кривична дјела, на привредни криминалитет 12 кривичних дјела и на Безбједност јавног саобраћаја четири кривична дјела. Од укупног броја кривичних дјела по познатом учиниоцу пријављено је 91 дјело док је по непознатом починиоцу пријављено 39 кривичних дјела. Расвијетљена су 24 дјела. Надлежним тужилаштвима поднесено је 115 извјештаја против 119 лица од којих је 115 мушког пола и 4 женског пола. Као „свјеж чин“ евидентирано је  25 кривичних дјела за која је пријављено 28 лица.