Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Реализоване превентивне активности у склопу капмање „Вози опрезно, путуј безбједно“

| Бања Лука | Четвртак, 22. јул 2021.

Полицијска управа Бањалука, заједно са Ауто – мото савезом Републике Српске и мото клубом „Стршљен“, а у оквиру кампање Министарства унутрашњих послова Републике Српске „Вози опрезно, путуј безбједно“, синоћ на Тргу Крајине у временском периоду од 18,30 до 20,00 часова реализовала је превентивне активности које су биле усмјерене на безбједност мотоциклиста у саобраћају, те је у наведеном периоду на Тргу Крајине било паркирано око 50 мотоциклиста, који су заједно са полицијским службеницима и припадницима Ауто – мото савеза Републике Српске, дјелили промотивни материјал, како би се подигла свијест грађана о безбједности саобраћаја, те тиме смањио број саобраћајних незгода са посљедицама по лица. 

Изјаву за медије испред Полицијске управе Бањалука дао је помоћник командира у Полицијској станици за безбједност саобраћаја Бањалука Радомир Броћета који је навео да је ова управа са Ауто - мото савезом Републике Српске, израдила промотивни летак који садржи основна правила како возачи да се понашају у саобраћају, како би се безједност мотоциклиста подигла на виши ниво, између осталог да користе ретровизоре, да провјере мртви угао, као и да обавезно укључе показивач код промјене смјера кретања. Такође, позвао је све учеснике у саобраћају да несавјесне возаче пријаве на бесплатан број 122.

            Нагласио је да је ПУ Бањалука у циљу одржавања и побољшања стања у области безбједности саобраћаја од почетка године реализовала 77 акција, како самостално, тако и у сарадњи са Управом полиције. За првих 20 дана јула текуће године на подручју Града Бањалука нема смртно страдалих лица у саобраћајним незгодама, док је у истом периоду прошле године једно лице смртно страдало у саобраћајним незгодама.

Навео је да ПУ Бањалука, има на располагању три мотоцикла, чија је основна намјена контрола мотоциклиста у саобраћају и евидентирање прекршаја који они чине, али и свих других учесника у саобраћају. Истакао је да они значајно доприносе безбједности мотоциклиста у саобраћају. Тренутно имамо 9 полицијских службеника који су обучени за рад на мотоциклу и који успјешно обављају своје послове и задатке.

Апелујемо на грађане да се придржавају саобраћајних прописа, а ПУ Бањалука ће и у наредном периоду наставити са истим активностима. Превентивно – репресивна кампања Министарства унутрашњих послова „Вози опрезно, путуј безбједно“ траје до краја августа, те ће се у склопу наведене плански реализовати активности из области безбједности саобраћаја.