Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У четири дана акције 1.102 возача искључена због алкохола

| Бања Лука | Уторак, 10. август 2021.

Полицијски службеници Министарство унутрашњих послова Републике Српске су у оквиру појачане контроле учесника у саобраћају која је организована 6., 7., 8. и 9. августа 2021. године на подручју Републике Српске, због присуства алкохола у организму из саобраћаја исључили 1.102 возача, а због присуства алкохола преко 1,5 г/кг 124 возача задржано је лишењем слободе до отрежњења односно опоравка.

Због утврђеног присуства дроге или психоактивних сустанци у организму и одбијања да се подвргну испитивању, полицијски службеници су санкционисали 46 возача

У контролама које су организоване посредством пунктова, контролисана су сва евентуална кршења законских одредби, остварујући вид контроле тзв. лијевак, а по принципу нулте толеранције.

Током наведена четири дана издато је и 628 прекршајних налога због некориштења безбједносног појаса током вожње, 382 због непрописног превожења дјеце и некориштења аутосједалице, 50 возача је санкционисано због управања возилом прије стицања права на управљање и др.

Акција се спроводи у оквиру кампање „Вози опрезно – путуј безбједно“, чији је циљ побољање стања безбједности у области саобраћаја у љетним мјесецима.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на све учеснике у саобраћају, а посебно на возаче, да брзину кретања возила прилагоде условима и стању на путевима, те да не управљају возилом под дејством алкохола.