Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Спријечимо пожаре одговорним понашањем!

| Требиње | Сриједа, 11. август 2021.

На магистралном путу М1-109 Билећа - Требиње у мјесту Орах, подручје општина Билећа, 10.08.2021.године око 16,30 часова,  дошло је до самозапаљења путничког аутомобила марке VW Passat, на локацији гдје се саобраћај одвијао неизмијенично једном саобраћајном траком, због густог дима и пожара који захватио ниско растиње са обје стране наведеног  магистралног пута.

Полицијски службеници Полицијске станице Билећа су са припадницима Ватрогасне јединице Билећа и локалним становништвом, предузимали све потребне мјере и радње у циљу локализовања пожара, а приликом наведних активности повријеђених лица није било. У гашењу пожара учествовао је и хеликоптер Хеликоптерског сервиса Републике Српске. Заједничким радом, пожар је стављен под контролу, али је и даље активан због неприступачних терена.

Полицијска управа Требиње апелује на све грађане да буду додатно опрезни приликом паљења ватре на отвореном, с обзиром да тренутне временске прилике погодују неконтролисаном ширењу пламена. Такође, грађани треба да обрате пажњу и на све друге околности које могу утицати на изазивање пожара и да ватру ни у ком тренутку не остављају без надзора. Ватрена стихија се шири много брже него што људи очекују и често мала непажња изазове велике посљедице по имовину и животе људи.     

Подсјећамо, Законом о заштити од пожара из новембра 2019. године, као једну од мјера заштите забрањује паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештења ватрогасно-спасилачке јединице. Законом је прописана новчана казна од 100 до 1.000 КМ за она физичка лица која пале коров и други пољопривредни отпад без обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице, као и уколико не предузму све потребне мјере и радње с циљем спречавања ширења ватре.