Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У јулу смањен број смртно страдалих лица у саобраћајним незгодама за 33,3%

| Бања Лука | Сриједа, 11. август 2021.

У Полицијској управи Бањалука, 11.08.2021. године, одржана је редовна прес конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец јул 2021. године. На прес конференцији су присуствовали начелник ПУ Бањалука Милош Бркић и начелник Сектора криминалистичке полиције Јован Стојичић.

Уводним излагањем присутнима се обратио начелник ПУ Бањалука Милош Бркић, који је укратко анализирао најзначајније статистичке показатеље, наводећи да је у мјесецу јулу текуће године на подручју Полицијске управе Бањалука евидентирано 9,9% мање кривичних дјела у односу на упоредни период.

У мјесецу јулу евидентирана су два кривична дјела убиство у покушају, на подручју општине Прњавор у мјесту Кремна и на подручју Града Бањалука у мјесту Бронзани Мајдан која су и рјешена, а извршиоци процесуирани.

Евидентирано је смањење броја случајева нарушавања јавног реда и мира за 36% у односу на упоредни период. Такође, евидентиран је један случај нарушавања јавног реда и мира у већем обиму, док у упоредном периоду није било евидентираних случајева нарушавања јавног реда и мира у већем обиму.

Евидентирано је 2,3% више саобраћајних незгода у односу на упоредни период. У овим саобраћајним незгодама смртно су страдала 2 лица, док су у упоредном периоду смртно страдала 3 лица, што је мање за 33,3%.

Из саобраћаја је искључено 50 возила, 1.396 возача, од којих је 1.319 због управљања возилом под дејством алкохола, 2 због управљања возилом под дејством опојних дрога, без положеног возачког испита 43, и 30 из осталих разлога.

У посматраном периоду у транзитном кретању кроз територију која је у надлежности Полицијске управе Бањалука евидентирано је 317 миграната, док је у истом периоду 2020 године  евидентирано 3409 миграната, што је мање за 90,7%.

Спроведена је 1 акција из области криминалитета, 2 акције из области јавног реда и мира, 11 акција из области безбједности саобраћаја, успјешно су обезбјеђена 44 јавна окупљања и донешено је једно Рјешење о забрани мирног окупљања и 22 спортске приредбе. Имајући у виду наведено, стање безбједности на подручју Полицијске управе Бањалука се цијени као задовољавајуће, закључио је начелник управе Милош Бркић.

Евидентирано је 28 пожара, а у упоредном периоду је евидентирано 12 пожара. У пожарима је једно лице смртно страдало, што је на упоредном нивоу, и причињена је материјална штета од око 40.000 КМ.

Имајући у виду наведено, стање безбједности из области јавног реда и мира и безбједности саобраћаја на подручју Полицијске управе Бањалука цјени се као задовољавајуће, закључио је начелник Бркић.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Јован Стојичић изложио је најзначајније статистичке показатеље из области криминалитета наводећи да је на подручју Полицијске управе Бањалука у посматраном периоду евидентирано 145 кривичих дјела што је мање за 9,9% у односу на упоредни период 2020. годинe кадa је било евидентирано 161 кривично дјело.

Укупно је ријешено 125 кривичних дјела или 84,5% а по непознатом извршиоцу расвјетљена су 54 кривична дјела или 70,1%.

Из обасти привредног криминалитета откривено је 12 кривичних дјела и поднешена су 4 извјештаја против 4 лица. Материјална штета причињена овим кривичним дјелима износи око 452.000 КМ.

Полицијски службеници ће и у наредном периоду наставити са предузимањем мјера и радњи у циљу спречавања свих облика криминалитета.