Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

За пет викенда у јулу и августу искључено 5.244 возача због управљања возилом под дејством алкохола

| Бања Лука | Сриједа, 25. август 2021.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске је од 20. до 23.08.2021. реализовало пету републичку акцију у оквиру кампање „Вози опрезно, путуј безбједно“, са акцентом на контролу присуства алкохола и опојних дрога или психоактивних лијекова у организму возача, гдје је због управљања под дејством алкохола из саобраћаја искључено 706 возача, односно укупно 5.244 возача у свих пет акција. 

У посљедњој републичкој акцији појачане контроле саобраћаја 92 возача су лишена слободе до отрежњења или опоравка, и то 84 возача због концентрације алкохола преко 1,5 g/kg и 21 возач због утврђене концентрације алкохола у организму преко 2 g/kg. Из саобраћаја је такође искључено осам возача због одбијања да се подвргну испитивању утврђивања присуства алкохола у организму.

У истој акцији, 38 возача је искључено из саобраћаја због присуства опојних дрога или психоактивних лијекова у организму, и то 34 због одбијања тестирања, док је код четири возача тестирањем утврђено присуство опојних дрога.

Током акције возачи су санкционисани и за 3.065 почињених прекршаја. Издвајамо:

- 432 прекршаја некориштења безбједносног појаса;

- 282 прекршаја некориштења безбједносне сједалице или неправилно превожење дјеце;

- 52 прекршаја истека потврде о регистрацији или нерегистровано возило и

- 42 прекршаја управљања моторним возилом прије стицања права на управљање.

Уколико се анализира просјечан број искључених возача по изведеној акцији које су се спроводиле у дане викенда, може се закључити да је у просјеку око 1.048 возача сваког викенда искључено из саобраћаја због управљања под дејством алкохола.

Такође, због управљања под дејством опојних дрога или психоактивних лијекова, односно због одбијања тестирања за наведене прекршаје из саобраћаја су искључена 202 возача.

Напомињемо да ће Министарство унутрашњих послова Републике Српске наставити са предузимањем планских мјера и активности, у циљу унапређења стања безбједности саобраћаја и смањења броја погинулих лица.