Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

За четири дана лишено слободе 16 лица који су у стању тешког пијанства управљала возилом

| Добој | Сриједа, 25. август 2021.

Полицијска управa Добој је у периоду од 20. до 23.08.2021. године, реализовала  републичку акцију појачане контроле учесника у саобраћају, а наведене активности су организоване у склопу кампање Министарства унутрашњих послова Републике Српске под називом  „Вози опрезно путуј безбједно“.

 За четири дана укупно је контролисано 1.600  учесника у саобраћају од којих је 1.284 алкотестирано. Због утврђеног присуства алкохола у организму санксионисанo je 136 возача и сви су искључени из саобраћаја. Oд тога код четири возача је утврђено присуство алкохола у организму од 0,01 до 0,30 g/kg, код 73 возача је утврђено присуство алкохола у организму од 0,31 до 0,80 g/kg а код 43 возача је утврђено присуство алкохола у организму од 0,81 до 1,50 g/kg. Код 11 возача је утврђено присуство алкохола у организму од преко  1,51  g/kg а код пет возача је утврђено присуство алкохола у организму од преко 2,00 g/kg и наведена лица су лишена слободе до отрежњења (16).

Четири возача су одбила да се подвргну тестирању на присуство опојних дрога у организму и исти су санкционисани.

Током наведена четири дана издат је и  91 прекршајни налог због некориштења безбједносног појаса током вожње, 78 због непрописног превожења дјеце и некориштења ауто-сједалице, осам возача је санкционисано због управања возилом прије стицања права на управљање, пет возача због истека потврде о регистрацији или због управљања нерегистрованим возилом  и другога.

Приликом провођења наведене  акције лишена су слободе и два пјешака. Полицијски службеници су у Броду извршили алкотестирање пјешака приликом чега је код истог утврђено присуство алкохола у организму од 2, 80 g/kg  и једног пјешака из Модриче код кога је утврђено присуство алкохола у организму од 1, 83 g/kg.

Током провођења наведене акције код лица из Станара је утврђено највише присуство алкохола у организму и то од 3, 28 g/kg .

Полицијска управа Добој апелује на све учеснике у саобраћају, а посебно на возаче, да брзину кретања возила прилагоде условима и стању на путевима, те да не управљају возилом под дејством алкохола.