Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Републичка акција „Заштитимо дјецу у саобраћају“

| Бања Лука | Сриједа, 25. август 2021.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске започиње са реализацијом републичке акције „Заштитимо дјецу у саобраћају“, која се организује поводом почетка нове школске године са циљем што сигурнијег учешћа дјеце школског узраста у саобраћају.

С обзиром да 01. септембра у Републици Српској почиње нова школска година, очекује се повећано присуство дјеце у саобраћају, а за одређени број њих то значи и прво самостално учествовање у саобраћају, те је неопходно и појачано ангажовање полицијских службеника у циљу заштите ове категорије учесника.

У оквиру акције „Заштитимо дјецу у саобраћају“ припадници МУП-а Српске спровешће низ активности. У првој фази, прије почетка наставе у школама, полицијски службеници ће обићи све школе, утврдити вријеме одржавање наставе, односно који су периоди када је највеће присуство ученика на путу од куће до школе и у повратку, кад су одмори и паузе, на основу чега ће бити планирано и појачано присуство полицијских службеника у близини школа.

Друга врста активности ће се реализовати у првој половини септембра. У овој фази полицијски службеници ће кроз предавања у основним школама, упознати најмлађе ученике са основним правилима безбједног учешћа у саобраћају. Приликом одржавања предавања водиће се рачуна о поштовању свих одлука Републичког штаба за ванредне ситуације и препорука Института за јавно здравство Републике Српске за спречавање ширења корона вируса међу становништвом.

Такође, током мјесеца септембра, у урбаним зонама и близини школских објеката, појачаће се присуство полицијских службеника. Организоваће се школске патроле које ће вршити регулисање саобраћаја са акцентом на смањење брзине кретања моторних возила и омогућавања безбједног преласка улице за најмлађе категорије ученика у циљу регулисања саобраћаја.

Полицијски службеници ће вршити појачану контролу возила која врше организовани превоз дјеце, а она возила која својим стањем одају сумњу да су технички неисправна биће упућена на ванредни технички преглед.

Поред тога,  од стране полицијских службеника биће санкционисано непрописно паркирање у зонама школа, као и у зонама пјешачких прелаза.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на све учеснике у саобраћају, а посебно на возаче да буду одговорни у саобраћају, да поштују саобраћајне прописе и саобраћајне знакове, те тако допринесу заштити дјеце у саобраћају.