Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

91 возач затечен да управља возилом под утицајем алкохола

| Бања Лука | Четвртак, 26. август 2021.

Полицијски службеници Полицијске управе Бањa Лука, су 23./24.8.2021. године у  склопу превентивно – репресивне кампање Министарства унутрашњих послова Републике Српске „Вози опрезно, путуј безбједно“ реализовали акцију појачане контроле учесника у саобраћају на путевима који су у надлежности Полицијске управе Бања Лука са акцентом на контролу управљања возилом под дејством алкохола, опојних дрога или психоактивних лијекова.

За вријеме спровођења акције контролисано је 1796 учесника у саобраћају и извршено алкотестирање 1.688 возача. Због утврђене недозвољене концентрације алкохола у организму санкционисан је 91 возач, колико их је и искључено из саобраћаја.

Од укупно санкционисаног 91 возача, 48 возача санкционисано је због утврђене концентрације алкохола у организму од 0,31 до 0,80 г/кг, 31 возач због концентрације алкохола од 0,81 до 1,50 г/кг, шест возача због концентрације алкохола од 1,51 до 2,00 г/кг и два возача због концентрације алкохола преко 2,0 г/кг. Десет возача је задржано лишењем слободе у службеним просторијама до истрежњења.

Такође, 44 учесника у саобраћају су санкционисана због некориштења безбједносног појаса, 11 возача санкционисано је због непрописног превожења дјеце и некориштења сигурносне сједалице. Конролом је код једног возача утврђено да управља возилом без положеног возачког испита, пет возача су санкционисана због вожње нерегистрованог возила и шест возача је санкционисано због управљања возилом са неодговарајућом категоријом или за вријеме трајања заштитне мјере забране управљања одређеном категоријом. 

Полицијска управа Бања Лука апелује на све учеснике у саобраћају да поштују законске одредбе, а посебно на возаче моторних возила да не управљају возилом под дејством алкохола.