Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Реализација акције „Заштитимо дјецу у саобраћају“

| Приједор | Четвртак, 26. август 2021.

Полицијски службеници Полицијске управе Приједор започели су са реализацијом републичке акције „Заштитимо дјецу у саобраћају“ која се спроводи у периоду од 25. августа до 24. септембра са циљем што безбједнијег учешћа школске дјеце у саобраћају.

Поводом почетка школске године, у просторијама Основне школе „Десанка Максимовић“ у Приједору, данас је одржан радни састанак којем су присуствовали представници Полицијске управе Приједор, Актива директора основних и средњих школа града Приједора, Ауто-мото друштва, Савјета за безбједност саобраћаја града Приједора, Предузећа за грађење, одржавање и заштиту путева „Приједорпутеви“ а.д. Приједор и Удружења аутобуских превозника регије Приједор. 

На састанку субјеката који учествују у спровођењу мјера заштите дјеце школског узраста у саобраћају разматране су планиране заједничке активности које је потребно предузети како би се очувао постигнути степен безбједности дјеце у саобраћају и унаприједила сарадња субјеката усмјерених на реализацију ових активности. Посебан акценат планираних мјера стављен је на заштиту безбједности најмлађих учесника у саобраћају који по први пут самостално учествују у саобраћају на путу до школе.

Акција „Заштитимо дјецу у саобраћају“ реализоваће се кроз сагледавање приступних саобраћајница у близини школских установа, организовање едукативних предавања за ученике на тему правилног учешћа пјешака и бициклиста у саобраћају и кроз појачано присуство полицијских службеника у близини школа и на путним правцима на којима ће се кретати већи број дјеце. У зонама школа и на приступним путним комуникацијама вршиће се појачана контрола саобраћаја са акцентом на однос возач-пјешак, али и на друге прекршаје који могу утицати на безбједност свих учесника у саобраћају, а посебно дјеце.

О позитивним резултатима редовних састанака субјеката и реализовања акције „Заштитимо дјецу у саобраћају“ у погледу безбједности школске дјеце у саобраћају, говори и податак да у протеклих неколико година на подручју приједорске регије није евидентирана ниједна саобраћајна незгода у којој су учествовала дјеца школског узраста на путу до школе и од школе до куће.

Полицијска управа Приједор апелује на све возаче да кретање својих возила прилагоде потребама дјеце која учествују у саобраћају, нарочито када се налазе у близини школских установа, а родитеље подсјећамо на њихову одговорност у погледу безбједног кретања дјеце у саобраћају, те их позивамо да својим примјером утичу на формирање позитивних ставова код првачића.