Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Почиње са радом стационарни радарски систем у Бањалуци

| Бања Лука | Петак, 27. август 2021.

Mинистарство унутрашњих послова Републике Српске обавјештава грађане да би од сриједе, 1. септембра ове године требало да почне са радом стационарни радарски систем на подручју града Бања Лука који ће вршити евидентирање прекршаја непрописне брзине и непоштовања забране пролаза (црвено свјетло) на раскрсницама које су регулисане уређајима за давање свјетлосних саобраћајних знакова.

На подручју града Бања Лука са радом ће почети девет стационарних радара на сљедећим локацијама:

- Крфска улица,

- Улица Младена Стојановића

- Улица Књаза Милоша (раскрсница са Булеваром Милутина Миланковића)

- Улица пут српских бранилаца

- магистрални пут М-I 101, мјесто Карановац

- магистрални пут М-I 101, мјесто Залужани

- магистрални пут М-I 108, мјесто Пиљагићи

- магистрални пут М-I 108, мјесто Драгочај (раскрсница Рамићи – Драгочај)

- магистрални пут М-I 108, Улица Раде Радића, мјесто Зелени вир.

 

Стационарни радарски систем има сљедеће могућности:

-           аутоматска детекција брзине, за сва возила у видном пољу, до 320 km/h у свим саобраћајним тракама које су у видном пољу радара, у доласку и одласку;

-           детекција непоштовања забране пролаза (црвено свјетло) на раскрсницама које су регулисане уређајима за давање свјетлосних саобраћајних знакова;

-           препознавање регистарских ознака за сва возила у доласку и одласку;

-           надзор и снимање;

-           аутоматски пренос података и слично.

 

Подсјећамо да је Министарство унутрашњих послова Републике Српске, у оквиру пројекта „Унапређење безбједности саобраћаја употребом радарских уређаја и примјеном савремених технологија за евидентирање прекршаја, пренос и обраду података о прекршајима“, извршило набавку 100 стационарних радара и 10 пресретача.

Стационарни радари су у поступку постављања и инсталирања на подручју цијеле Републике Српске, а у складу са анализом стања безбједности саобраћаја и извршеним процјенама дефинисана је расподјела и динамика инсталирања:                                                   ПУ Бања Лука - 25 стационарних радара, ПУ Бијељина - 12, ПУ Приједор - 10, ПУ Источно Сарајево - 9, ПУ Добој - 12, ПУ Зворник - 8, ПУ Требиње - 7, ПУ Фоча - 6, ПУ Градишка - 6 и ПУ Мркоњић Град – 5 стационарних радара.

Напомињемо да је неприлагођена и непрописна брзина најчешћа грешка код свих евидентираних саобраћајних незгода, а нарочито када су у питању саобраћајне незгоде са погинулим лицима, а да један од циљева Министарства унутрашњих послова Републике Српске јесте мање погинулих лица у саобраћајним незгодама смањивањем процента возила која прекорачују прописану брзину и просјечне вриједности прекорачења.

Све прекршаје који буду снимљени стационарним радарским системом од 01.09.2021. године Министарство унутрашњих послова Републике Српске ће обрађивати централизовано у Полицијској станици за обраду прекршаја која ће обавјештења о почињеном прекршају уз прекршајни налог достављати на кућну адресу власника возила.

Апелујемо на грађане да поштују постојеће саобраћајне прописе и да вожњу свог моторног возила прилагоде прописаним ограничењима брзине кретања и условима на путу.