Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

#РециНе

| Бања лука | Петак, 08. октобар 2021.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске у сарадњи са Еурополом и полицијама земаља Западног Балкана покренуло је кампању „Реци НЕ“ чији је циљ да укаже на регионални значај сексуалне експлоатације дјеце, те укаже да овај вид криминалитета не познаје границе, али и да границе између држава не треба да буду препрека када је у питању борба на откривању и расвјетљавању ових кривичних дјела.

Проблем који није заобишао ни нашу земљу у ери дигитализације, јесте све веће присуство дјеце, као најмлађих корисника на интернету, те њихово стављање у центар стално растућег тржишта материјала о сексуалном злостављању и искориштавању дјеце. У ери интернета и доступности информационо-комуникационих технологија извршиоцима кривичних дјела сексуалног злостављања и искориштавања дјеце приступ самој дјеци је увелико олакшан, али исто тако, олакшан је и приступ интернет страницама на којима се налазе садржаји сексуалног злоставља и експлоатације дјеце, при чему извршиоци користећи интернет и посебне врсте мрежа, као и специјализоване софтвере за дијељење фајлова на интернету покушавају да прикрију свој идентитет. Интеренет предатори су злонамјерене особе које користе интернет како би успоставиле контакт са другима, најчешће дјецом, са циљем различитих видова злоупотребе и сексуалног искоришћавања. Не постоји јасан профил интернет предатора, досадашња пракса је показала да се најчешће ради о одраслим особама мушког пола, при чему узраст, степен образовања, занимање и мотиви варирају од случаја до случаја али се у њиховом понашању и начину на који врбују дјецу уочавају одређене заједничке карактеристике као што су: прикупљају податке о потенцијалној жртви, иницирају комуникацију, прикривају свој прави идентитет у комуникацији, почетна комуникација је уопштена и не превише лична, након зближавања са жтвом упућују јој директнија питања, настоје се приказати у што бољем свјетлу, нуде бесплатне поклоне, несебично похваљују жртву, након стицања повјерења траже од жртве да им пошаље своје фотографије или видео-снимке без одјеће или у некој провокативној пози, када дођу у посјед таквог материјала интернет предатори пријете жртви и уцјењују је како би добили још таквог материјала или траже упознавање са жртвом односно састанак уживо. Често питање упућено од стране јавности надлежним органима за спречавања и сузбијање овог вида криминалитета јесте шта је могуће урадити да до оваквих и сличних ситуација не дође.
Препоруке које најчешће дајемо су сљедеће:

  • Дигитални свијет је стварни свијет, као што је и дигитална комуникација стварна комуникација, иако се одвија посредством дигиталних уређаја.
  • Сва правила која важе у комуникацији уживо, односе се и на комуникацију у дигиталном свијету.
  • Успостављање контаката са непознатим ососбама у дигиталном свијету, као и прихватање информација „здраво за готово“ сматра се небезбједним или ризичним понашањем.
  • Уколико су дјеца изложена насилним, непримјереним, пријетећим порукама или позивима сличне садржине, да прекину сваку даљњу комуникацију, подјеле то искуство са другима, одраслом особом од повјерења у породици или васпитно-образовној установи.
  • Сачувају поруке или слике које могу послужити као доказ.
  • Заједно са одраслом особом од повјерења потражити подршку и заштиту од надлежних институција.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске на својој званичној интернет страници има посебан линк који упућује на интернет страницу Одјељења за високотехнолошки криминалитет на којој се могу наћи бројни садржаји који се односе на овај проблем, прилагођени како најмлађој популицаји као што је сликовница под називом „Онлине зоо врт“, до садржаја који се баве превенцијом, тачније давањем савјета родитељима о безбједности дјеце на интернету
https://mup.vladars.net/index.php?vijest=vtk
На наведеној страници предвиђена је и могућност пријављивања кривичних дјела.