Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Стање безбједности на подручју ПУ Зворник на задовољавајућем нивоу

| Зворник | Уторак, 12. октобар 2021.

Стање безбједности на подручју које оперативно покрива ПУ Зворник задовољавајуће и стабилно, оцијенио је замјеник начелника Управе Владан Василић, на редовној конференцији за новинаре која је данас, 12.10.2021. године, одржана у згради Полицијске управе Зворник, напомињући да у извјештајном периоду није било евидентираних тежих кривичних дјела нити догађаја који би изазвали расну, националну и вјерску нетрпељивост грађана.

Такође, начелник се осврнуо на постигнуте резултате током пет година од оснивања Управе (12.10.2016.), који својом тендециом пада броја кривичних дјела и пораста откривености дјела по непознатом извршиоцу, иду у прилог разлозима због којих је иста и основана.

Током првих девет мјесеци 2021. године, евидентирано је 448 кривичних дјела, што представља смањење за 2,8 % у односу на исти период претходне године, када их је било 461. Међутим, укупни коефицијент расвијетљености наведених кривичних дјела износи 86,3 %, што је 3,6% више у односу на исти период 2020. године, а по непознатом извршиоцу 68,9 % што је за 7,3 % више него у истом периоду 2020. године.

У посматраном периоду откривено је 397 кривичних дјела општег криминалитета, 18 кривичних дјела из области злоупотребе опојних дрога, 22 кривична дјела из области привредног криминалитета и 11 кривичних дјела против безбједности саобраћаја.

Такође, током првих девет мјесеци евидентирано је 358 случајева нарушавања јавног реда и мира и том приликом санкционисана су 452 прекршаја из области Закона о јавном реду и миру Републике Српске.  Надлежним судовима поднешена су 64 захтјева за покретање прекршајног поступка и уручено је 345 прекршајних налога, а 38 лица лишено слободе због нарушавања јавног реда и мира.

У области безбједности саобраћаја евидентиране су 442 саобраћајне незгоде. У саобраћајним незгодама је 5 лица погинуло, теже повријеђено је 18 лица, док је лакше повријеђено 77 лица.