Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Хеликоптери Хеликоптерске јединице МУП-а Српске спремни да се одазову на сваки позив у помоћ

| Бања Лука | Петак, 15. октобар 2021.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске представило је данас у Центру за обуку у Залужанима два хеликоптера марке „Ансат“ Хеликоптерске јединице Специјалне антитерористичке јединице који су у употреби на територији цијеле Републике Српске, али и БиХ.

„Захваљујући овим хеликоптерима припадници овог Министарства спремни да сеодазову на сваки позив у помоћ било гдје и било коме“, поручио је министар Драган Лукач.

Он је подсјетио да су ова два хеликоптера раније испоручена МУП-у Српске у складу са уговором који МУП има са Руском Федерацијом, а да трећи хеликоптер треба да буде испоручен у јануару сљедеће године.

Од испоруке до данас, организовали су се тренажни летови, провјере, обука пилота и техничара, као и регистрација , тако да су они сада званично спремни за употребу.

Један хеликоптер посједује медицински модул и има могућност транспорта свих повријеђених или болесних лица, односно лица у неприступачним подручјима којима је то потребно или из других болница гдје су потребне хитне интервенције, а што ће помоћи свим грађанима Републике Српске и БиХ.

Министар Лукач је рекао да се још увијек очекује испорука опреме за други хеликоптер која је потребна за подесни терет, то јест за гашење пожара, па ће припадници МУП-а Српске имати могућност да користе ове хеликоптере и за гашење пожара.

„Надам се да ће сви грађани да поздраве ово што радимо, јер је у интересу свих грађана да у Републици Српској имамо Хеликоптерску јединицу која може да помогне нашим грађанима у елементарним непогодама, гашењу пожара, свим болеснима, те у евакуацији на било којем подручју Републике Српске и БиХ.“ додао је министар Лукач.

С обзиром да је Хеликоптерска јединица у саставу Специјалне антитерористичке јединице овог Министарства, министар је закључио да на овај начин САЈ постаје једна од најоперативнихих јединица у региону и да је то свакако у интересу безбједности у Републици Српској. Јединици је овим путем омогућено да интервенише у кратко вријеме у било којем крају Републике Српске гдје се укаже потреба да се помогне нашим грађанима, спријечи ескалација или нарушавање јавног реда и мира или евентуално спријечи терористички акт.

Начелник Хеликоптерске јединице МУП-а Републике Српске Бране Јанковић је истакао да је хеликоптер марке „Ансат“ мултифункционално средство са два мотора и руске производње.

Хеликоптер је направљен по свим стандардима цивилног ваздухопловства. Његова  носивост је једна тона, без обзира да ли је унутрашњи или вањски терет, имаће ведро, што ће омогућити гашење пожара. Хеликоптер такође посједује бочну дизалицу за спашавање или извлачење повријеђених, са 275 кг носивости и седам путничких сједишта. Хеликоптер развија брзину до 275 КМ/Х, а долет је 500 км.

Доктор Никола Бојић, иначе референт за ваздушни саобраћај је овом приликом изјавио да је у склопу пружања помоћи повријеђенима и обољелима на територији Републике Српске, па и БиХ, појава хеликоптера „Ансат“ у склопу полицијских снага Српске, представља велику ствар.

„Сам хеликоптер с обзиром на нашу територију која је доста разуђена и неприступачна, представља огромну олакшицу и огромну наду за све оне који коначну помоћ требају да добију на Универзитетско клиничком центру Републике Српске“ истакао је доктор Бојић. 

Он је такође додао да је већ кренула и едукација кадра и особља за ту врсту транспорта и то у складу са правилима Европске уније. Што значи да се пацијентима прва помоћ пружа у болницама, а да се затим упућује позив на који се формира тим у саставу пилота и медицинског особља. Чињеница да хеликоптер својом пространошћу омогућава да љекар и техничар буду заједно са пацијентом у хеликоптеру, је доста повољна ствар.

Доктор Бојић је изјавио да је овај хеликоптер опремљен са једним посебним медицинским модом који је у складу са свим професионалним стантардима. Та опрема је у склопу клиничног центра и она се ту атестира и контролише по свим стандардима. То је један неопходан услов за цивилно ваздухопловство и пуно других ствари које су битне, као што је сигурност пацијената.

Он је додао да се до сада та врста медицинског транспорта вршила у склопу Хеликоптерског сервиса Републике Српске и екипе медицинских стручњака из клиничког центра. Међутим набавка хеликоптера у оквиру МУП-а представља велику олакшицу и помоћ не само за Клинички центар и болнице у окружењу, већ и за све људе који имају потребу за тим транспортом.

Промоцији хеликоптера присуствовали су и директор полиције Републике Српске Синиша Кострешевић, директор Републичке управе цивилне заштите Републике Српске Милан Новитовић, начелник клинике за ортопедију и траумаутологију у Универзитетском клиничком центру Републике Српске Никола Бојић, начелник Дирекције за цивилно ваздухопловстов Републике Српске Чедомир Шушњар и директор „Аеродрома Републике Српске“ у Бањалуци Милан Рачић.