Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Стање безбједности на подручју Полицијске управе Бијељина задовољавајуће

| Бијељина | Петак, 29. октобар 2021.

      У просторијама Полицијске управе Бијељина, одржана је редовна конференција о резулатима рада за протеклих девет мјесеци. На конференцији је речено да је евидентирано смањење укупног броја кривичних дјела за око 6%,  смањење броја кривичних дјела општег криминалитета за око 7%, као и смањење броја кривичних дјела против имовине за око 19%.
      Евидентирано је  и смањење броја прекршаја нарушавања јавног реда и мира за око 54%, док није било евидентираних нарушавања јавног реда и мира од стране пет или више лица.
      Значајни резултати остварени  су у борби против привредног криминалитета. За девет мјесеци откривено је 49 кривичних дјела привредног криминалитета. Укупна материјална штета износи преко 16.650.000,00КМ, док је противправна имовинска корист стечена наведеним дјелима преко 5.700.000,00КМ.
      Стање безбједности на подручју Полицијске управе Бијељина можемо оцјенити као задовољавајуће.
      Полицијски службеници су у посматраном периоду задржали висок степен укупне расвјетљености кривичних дјела који износи око 86%, као и коефицијент расвјетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу око 70%
      У извјештајном периоду Полицијска управа Бијељина надлежним тужилаштвима поднела је укупно 507 извјештаја против 593 лица, због основа сумње да су починили 614 кривичних дјела.
       Посебан акценат у протеклом периоду на оперативни рад полицијских службеника био је усмјерен на спречавање злоупотребе опојних дрога, том приликом документовано је 41 кривично дјело и 43 прекршаја, одузето је око 1700 грама различитих психоактивних супстанци.
      За девет мјесеци евидентирно је 890 саобраћајних незгода што је за 12% више у односу на упорени период. У овим незгодама девет (9) лица је смртно страдало, 69 тешко а 254 лица је лакше повређено.
        У  циљу унапређења стања у саобраћају издато је 25.913 прекршајних налога, полицијски службеници у оквиру своје законске надлежности из саобраћаја искључили су  127 возила и 1971 возача.
        Имајући у виду наступајући период лоших временских услова смањене видивости, апелујемо на све возаче, да поштују саобраћајна правила и прописе, да прилагоде брзину условима и стању на коловозу, а посебно на возаче трактора који се крећу ван насељених мјеста.
          Такође, апелујемо на грађане да се придржавају свих мјера и да се одговорно понашају и поштују одлуке које су издате од стране Републичког Штаба за ванредне ситуације Републике Српске, као и локалних општинских штабова за ванредне ситуације на њиховим подручјима, а све у вези тренутне епидемолошке ситуације на подручју Полицијске управе Бијељина.