Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

Од данас обавезно кориштење зимске опреме

| Источно Сарајево | Понедељак, 01. новембар 2021.

Полицијска управа Источно Сарајево подсјећа возаче моторних возила, да је ступањем на снагу новог Правилника о саобраћају у зимским условима, од 1. новембра текуће године до 1. априла сљедеће године на снази обавеза кориштења зимске опреме изузев моторних возила на два или три точка, четвороцикла, трактора на точковима и трактора на гусјеницама.

Под зимским условима на путу подразумијева се ситуација када пада снијег и када се снијег налази на коловозу, када на коловозу има угаженог и залеђеног снијега, када пада киша и леди се на коловозу и када је коловоз залеђен.

У складу са наведеним правилником под зимском опремом подразумјевају се пнеуматици за зимску употребу на свим точковима возила, или пнеуматици за зимску употребу на погонским точковима и ланци за снијег, односно други уређаји за повећање тракције спремне за постављање на најмање два погонска точка и пнеуматици за љетну употребу на свим точковим са најмањом дубином профила од четири милиметра и ланци за снијег, односно други уређаји за повећање тракције спремне за постављање на најмање два погонска точка.

Полицијски службеници ПУ Источно Сарајево ће у наредном периоду вршити појачане контроле возила у погледу испуњавања услова за учествовање у саобраћају, а посебно опремљености возила са зимском опремом.

 Апелујемо на возаче да у циљу побољшања безбједности саобраћаја поштују законске обавезе, те да у саобраћају учествују са технички исправним и опремљеним возилом.