Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Позив да се Дан Републике Српске прослави у миру и достојанствено

| Бања Лука | Сриједа, 05. јануар 2022.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске поводом прославе 09. јануара, Дана Републике Српске, предузима појачане мјере безбједности у циљу одржавања повољног стања безбједности у предстојећем периоду.

Позивамо све грађане Републике Српске да дођу у Бањалуку, да Дан Републике Српске прославимо у миру и достојанствено.

Грађани који буду жељели да прате свечани дефиле који ће бити одржан у недјељу, 09. јануара 2022. године у 12,00 часова у Бањалуци савјетујемо да поштују наредбе полицијских службеника на терену, те да са собом не носе пиротехничка средства и друге опасне предмете. Савјет грађанима је да због лакшег кретања и избјегавања стварања гужви, са собом не носе руксаке и торбе, те да свакако уз себе имају неки идентификациони документ.

            У циљу предузимања безбједносних мјера и радњи поводом наступајућих празника, министар унутрашњих послова Републике Српске издао је наредбу о забрани превоза експлозивних материја у друмском саобраћају на подручју Републике Српске, осим за превоз пиротехничких средстава за извођење најављених ватромета дана 08. и 09. јануара 2022. године од 00,00 до 24,00 часова.

            Министарство у сједишту, полицијске управе и полицијске станице за наведене дане неће издавати одобрења за превоз експлозивних материја.

            Такође, у циљу безбједности учесника поводом прославе „9. јануара“, забрањује се саобраћај за теретна возила преко 3,5 тона укупне масе, осим теретних возила јавних и комуналних служби и возила која ће бити ангажована на активностима поводом обиљежавања свечаности и то 08.01.2022. године у периоду од 16,00 до 21,00 часова и 09.01.2022. године у периоду од 07,00 до 15,00 часова на свим улицама на територији града Бања Лука, изузев улица на магистралном путу М-I 108 Булевар војводе Степе Степановића, Булевар војводе Петра Бојовића, Булевар српске војске, Књаза Милоша, Бранка Поповића (источни транзит) и магистралном путу М-I 101 Мањачких устаника, Омладинска, Крајишких бригада (западни транзит).

            Представнике медијских кућа, друге субјекте, као и грађане подсјећамо да је у циљу безбједности учесника, 9. јануара на подручју града Бањалука забрањена употреба дроновa.

 

Напомена:

            Представници медијских кућа који су се акредитовали за праћење свих догађаја који се организују поводом прославе Дана Републике 09. јануара у Бањалуци, треба да на себи имају јасно истакнуту акредитацију.  Акредитације се могу подићи у суботу, 08. јануара од 08,00 часова у Спортској дворани“Борик“ у Бањалуци.

Без акредитације, 08. јануара неће се моћи ући у Спортску дворану „Борик“. Представници медија су дужни да поштују наредбе полицијских службеника на терену.