Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Евидентирано 21% више коруптивних кривичних дјела

| Приједор | Четвртак, 13. јануар 2022.

На прес конференцији која је одржана данас у просторијама Полицијске управе Приједор начелник Полицијске управе Сретоја Вујановић, начелник Сектора криминалистичке полиције Раденко Башић и начелник Сектора полиције Марио Милашин презентовали су резултате рада Полицијске управе за протеклу 2021. годину.

Начелник Полицијске управе Приједор Сретоја Вујановић истакао је да је у протеклој години одржано повољно стање безбједности.

Евидентирано је укупно 940 кривичних дјела, што је за 30 дјела мање у односу на број кривичних дјела евидентиран годину раније. По непознатом извршиоцу извршено је 338 кривичних дјела или 36% од укупног броја евидентираних. Расвјетљеност кривичних дјела по непознатом извршиоцу износи 68%, док је проценат укупне расвјетљености 87,9%.

По структури најбројнија су имовинска кривична дјела. Из ове области евидентирано је укупно 429 кривичних дјела, од чега 243 кривична дјела тешке крађе и крађе.

Начелник Вујановић рекао је да је током протекле године спроведено више акција усмјерених на откривање и расвјетљавање имовинских кривичних дјела, од чега је у оквиру акције „Хупер“ расвјетљено 20 кривичних дјела и слободе лишена четири лица.

Евидентирана су два кривична дјела разбојништва од којих је једно расвјетљено, а расвјетљена су и три кривична дјела разбојништва почињена у претходном периоду.

Током претходне године евидентирано је девет кривичних дјела која се односе на одузимање моторних возила, од чега двије тешке крађе, двије крађе и пет кривичних дјела одузимање моторног возила. Осам кривичних дјела је расвјетљено.

Што се тиче кривичних дјела против живота и тијела евидентирано је 87 кривичних дјела. Од тежих кривичних дјела евидентирано је и расвјетљено једно кривично дјело „Тешко убиство“, „Убиство“ и два убиства у покушају.

Током протекле године за 10 лица одређена је мјера притвора, док је по расписима о трагању и потјерницама слободе лишено 41 лице. 

На подручју ПУ Приједор евидентирано је 377 миграната. Кривичних дјела „Кријумчарење лица“ евидентирана су два, а Тужилаштву БиХ достављени су извјештаји против три лица.

Начелник Башић је истакао да је током прошле године евидентирано 69 кривичних дјела привредног криминалитета, од чега 39 коруптивног карактера. Извршењем ових кривичних дјела причињена је материјална штета у износу преко 3.605.000,00 КМ, док противправно стечена имовинска корист износи преко 3.460.000,00 КМ.

Из области злоупотребе опојних дрога евидентирано је 51 кривично дјело и 103 прекршаја.

Кривичних дјела насиље у породици евидентирано је 141.

Начелник Сектора полиције Марио Милашин је истакао да су из области јавног реда и мира евидентирана 433 прекршаја, од којих је једно нарушавање јавног реда и мира у којем је учествовало више лица. Сви јавни скупови протекли су без инцидената.

Из области безбједности саобраћаја Полицијска управа Приједор у протеклој години евидентирала је 803 саобраћајне незгоде, од чега 14 незгода са 15 смртно страдалих лица (шест возача, два сувозача, један пјешак, један возач трактора, један возач лаког мотоциклиста, један возач четвороцикла, двојица бициклиста и лице које се превозило на трактору). 

Из саобраћаја је искључено 2668 возача, од чега 2334 због вожње под утицајем алкохола.

Начелник Милашин је истакао да је током прошле године од повратника у чињењу тежих прекршаја из области безбједности саобраћаја одузето укупно 88 возила.

На крају конференције начелник Сретоја Вујановић је истакао добро успостављену сарадњу Полицијске управе Приједор са органима локалне самоуправе, правосудним институцијама, удружењима и организацијама, као и са медијима којима се захвалио на објективном информисању.