Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

Протеклу годину обиљежили добри резултати у свим сегментима рада

| Источно Сарајево | Петак, 28. јануар 2022.

У Полицијској управи Источно Сарајево данас је одржана редовна конференција за новинаре, на којој су од стране руководства Управе презентовани резултати рада за протеклу 2021. годину.

Начелник ПУ Источно Сарајево Бранимир Шеховац оцијенио је стање безбједности у 2021. години на подручју Управе као стабилно и задовољавајуће у свим сегменима полицијског дјеловања. Забиљежено је  смањење броја кривичних дјела за 5%, па је укупно евидентирано 540 кривичних дјела, 486 је расвијетљено,од тога 121 по непознатом починиоцу и 356 кривичних дјела по познатом. Коефицијент расвијетљености по непознатом износи 65,7% док је укупна расвијетљеност кривичних дјела за протеклу годину 88%. Евидентирана су четири  кривична дјела са већим степеном друштвене опасности, три крађе путничких возила од којих су двије расвијетљене, а одузето је више путничких аутомобила, ауто дијелова који су били предмет крађа на подручју Федерације БиХ, као Интерплових потјерница. Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму нису евидентирана, а укупан број нарушавања јавног реда и мира у односу на протеклу годину смањен је за 28%.  Укупан број саобраћајних незгода смањен је за 3,7% , као и број незгода са смртно страдалим лицима.

Начелник Шеховац истакао је добре резултате у области органозованог криминалитета остварене кроз акције кодног назива Каспер 1 и 2, као и редован рад полицијских службеника у којима је заплијењено преко стотину килограма опојне дроге, пронађена лабораторија за вјештачки узгој марихуане, 52 стабљике индијске конопље и опојне дроге кокаин, спид и екстази. Обрађено је 420 предмета, поднесено 24 извјештаја о почињеном кривичном дјелу против 33 лица за 27 кривичних дјела, издато 362 прекршајна налога и поднесен 31 захтјев за покретање пркршајног поступка.

У области привредног кримиланитета обрађено је 47 предмета поднесено 34 извјештаја надлежном тужилаштву против 42 лица. Материјална штета причињена извршењем ових кривичних дјела износи 1.182.901,00КМ, а стечена противправна имовинска корист износи 427.755,00КМ.

Евидентирано је 439 кривичних дјела из области општег криминалитета од којих је 200 против имовине.

Забиљежено је 474 нарушавања јавног реда и мира а санкционисано 538 лица. Поднесено 77 захтјева за покретње прекршајног поступка и издато 479 прекршајних налога. У структури прекршаја најчешћи су вријеђање и туча и физички напад. Догодило се 676 саобраћајних незога, четири са смртно страдалим лицима, 44 са теже повријеђеним лицима, 113 са лакше повријеђеним лицима и 515 са материјаном штетом.