Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

Злоупотребом службеног положаја омогућио прибављање противправне користи у износу од око 1.217.440 КМ

| Источно Сарајево | Петак, 13. мај 2022.

Полицијски службеници Полицијске управе Источно Сарајево поднијели су Окружном јавном тужилаштву у Источном Сарајеву Изјештај о почињеном кривичном дјелу против лица са иницијалима Д.Т. из Сокоца, због основа сумње да је починио кривично дјело „Злоупотреба службеног положаја или овлаштења“ из члана 315. КЗ РС.

Лице се сумњичи да у временском периоду од 2017. до 2021. године није извршио своју службену дужност у својству директора јавног предузећа у Сокоцу, тако што је закључивањем уговора са одређеним правним лицима извршио набавку и куповину робе и услуга, за јавно предузеће, без спровођења потребног поступка у складу са Законом о јавним набавкама БиХ.

Такође, лице се сумњичи да је искористио службени полажај тако што је извршио куповину опреме и машина и користио услуге за њихово одржавање, а да исте нису књиговодствено евидентиране, нити се налазе у јавном предузећу.

Д.Т. се још сумњичи да је у наведеном периоду извршио трошење средстава јавног предузећа без доношења одлуке о висини износа и начину трошења истих.

Наведени је описаним радњама правним лицима прибавио укупну корист у износу од oко 1.217.440 КМ, нанијевши штету јавном преузећу у износу од око 46.370 КМ.